Nazım Hikmet’in yeğeni, Celile Hanım’ın torunu sanatçı Ayşe Yaltırım’ın “Ve Kadınlar…” başlıklı resim sergisini Küçükçekmece Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sanatseverlerle buluşturacak.

Ayşe Yaltırım’ın sanat yolculuğu

Çocukluğundan bugüne dek sanatla iç içe büyüyen Ayşe Yaltırım, dayısı Nazım Hikmet’in bir şiir dizesinden esinlenerek oluşturduğu “Ve Kadınlar…” sergisini 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara ithaf edecek.

İlk Türk kadın ressamlarımızdan olan anneannesi Celile Hanım, çocukken resim yapmaya başlayan Yaltırım’ın keşfederek “Bu kız resim yapacak.” Öngörüsüyle resme teşvik etmiş. Yaltırım’a ikinci destek dayısı Nazım Hikmet’ten gelmiş. Yaltırım’ın resim yapmasını destekleyen Nazım Hikmet bir mektubunda, “Bu kız resim yapmaya muhakkak devam etsin.” isteğinde bulunmuş.

10 Nisan’a kadar sanatseverleri ağırlayacak olan sergi, hayat boyu deneyimlerin oluşturduğu özgün çeşitlerdeki farklı stillere güçlü bir görsel dille ev sahipliği yapıyor. Yaltırım’ın her şeyin sanat nesnesi olduğunu ifade eden eserlerini ve zengin dünyasını sanatseverler görme imkanı bulacak.

Başkan Kemal Çebi’nin Kadınlar Günü Mesajı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadınların toplumda var olmasının önemli ve gerekli olduğunu vurgulayan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, sergiye tüm sanatseverleri davet ederek, “Küçükçekmece Belediyesi olarak kadınların çalışma hayatında var olmalarının toplumsal gelişmenin olmazsa olmazı olduğunu biliyoruz. Buradan hareketle kadınların iş gücüne katılımı kendi sosyo-ekonomik durumlarını, ailelerini ve çevrelerini geliştirecek ve tüm toplumda etki yaratacak değişim ve gelişimleri için çalışıyor, onları dinleyerek, ihtiyaç ve önceliklerine göre projelerimizi hayata geçiriyoruz. Kadınların, hayatın tüm alanlarında daha etkin olmalarını sağlayacak şartları hazırlamaya ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Küçükçekmece’de birçok etkinlik düzenliyoruz.  Dünyaca ünlü şair Nâzım Hikmet’in yeğeni Ayşe Yaltırım’ın, dayısının dizelerinden ilham alarak tuvale aktardığı çalışmalara ev sahipliği yaptığımız “Ve Kadınlar…” sergisi ile, kadının içinde yer aldığı sanatın; acıtan, yok eden değil yaşatan ve eşitlikçi yapısına ve kadın ve sanatın birbirine ne kadar çok yakıştığına şahit olacağız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün kadınların hakkı olan toplumsal, siyasal, sosyal yaşamdan soyutlanmadıkları; eşitlikçi, özgürlükçü, katılımcı bir toplum ile adalet anlayışı için fırsat olmasını temenni ediyorum” dileğinde bulundu.

HABER: BETÜL KİREZ – İREM BORA