Dolar ve avro kurundaki yükseliş gıda fiyatlarını da etkiledi. Balıkçılar hem oltaların hem de kasaların boş olduğunu söyledi. Simitçiler ise son yılların en kötü dönemini yaşadıklarını kaydetti. Esnaf “tezgah da cep de boş” diyor.

Artış gösteren dolar ve avro kuru fiyatlara da yansıdı. Gıdadan barınmaya, giyimden sağlığa neredeyse tüm alanlarda faturalar iki katına çıktı. Bu durumdan en çok etkilenen sektörlerden biri de gıda sektörü oldu. Balıkçılar hem oltaların boş kaldığını hem de fiyatların çok fazla arttığını söyledi. Bu durumdan kaynaklı olarak müşterilerin de tezgâha yanaşmadığını kaydetti.

“PAHALI BALIKLARI TEZGÂHA KOYAMIYORUZ”

O balıkçılardan biri de Serhat Yılmaz… İstanbul Okmeydanı’nda hamsiden palamuda, lüferden çupraya her türlü balığı mahalleliyle buluşturan Yılmaz, İstanbul Aydın Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Ocak gibi bir buçuk ay balıklarımız çıkmadı. Hamsi yoktu. Yeni çıkmaya başladı” dedi.

Fiyatları sorduğumuz Yılmaz, “Son zamanlarda artıyor. Hamsinin azlığından kaynaklanıyor. Ama bundan sonra böyle olur zaten. Sezon bitiyor. Şu anki balıklar bunlar. Diğer balıklar zaten pahalı koyamıyoruz tezgâha. Norveç somonunun kilosu 185 lira, 200 lira” şeklinde konuştu.

“ASKIDA SİMİDİ ALANLAR ARTTI”

Una gelen zamlar ise ekmek ve simide de yansıdı. Yaklaşık 10 yıldır tezgâhıyla semt semt gezen Aydın Sevim, “Böyle kötü bir dönem yaşamamıştık” ifadelerini kullandı. Askıda simitlerin ne sıklıkla bittiğini sorduğum Sevim, “Özellikle simide zam geldikten sonra kimse alamamaya başladı. Bir tek sabahları işe gidenler uğruyor işte. O yüzden özellikle metrobüsün burada duruyorum. Daha çok iş çıksın diye. Eskiden insanlar gelip hayrına askıya simit bırakırlardı. Şimdi onların da sayısı azaldı. Çünkü kimse geçinemiyor. Askıda simidi alanlar ise artıyor” şeklinde yanıtladı.

Kendisinin de geçinemediğini ifade eden Sevim, sözlerini şöyle noktaladı: “Ama yapacak bir şey yok. Yeri geliyor hiç kâr etmeden dönüyoruz. Cebimiz boş. Başka iş arasan bulamıyorsun. Ben de on yıllık işimi bırakmak istemiyorum.” dedi.

SİMİDİN YANINA PEYNİR ALMAK LÜKS”

Satıcılar kadar müşteriler de artan fiyatlardan şikâyetçi. Simit almak için tezgâha uğrayan Gülsüm Y. fiyatlar hakkında şunları söledi: “Eskiden işe giderken her gün simit peynir alırdım. Yanına da meyve suyu isterdim. Artık onu da yapamıyorum. Sizin de gördüğünüz gibi sadece bir simit alıp işe gidiyorum. Yanına peynir almak bile lüks oldu.”

Hem vatandaşı hem esnafı yıldıran enflasyon canavarı alevlerini saçmaya devam ederken, bakalım çevremizde ortaya çıkan uluslararası çatışmaların gölgesinde canavarla mücadele nasıl yürütülecek?

HABER: MERAL DANYILDIZ