Azerbaycan Günü Etkinlikleri kapsamında 9 Kasım’da Prof. Dr. Cevat Çapan “Nazım Hikmet ve Bahri Hazer Şiiri’’ üzerine ve Prof. Dr. Feza Tansuğ “Türk Ses Dünyasında Geleneksel Müzikler” hakkında söyleşiler gerçekleştirdiler. Söyleşinin moderatörlüğünü Pelin Batu yaptı.

Prof. Dr. Cevat Çapan; Türk şair, romancı ve halk figürü Nazım Hikmet hakkında önemli konulara değindi. Nazım Hikmet’i ortaokul yıllarında görme fırsatı bulan Çapan, o anın onun için heyecan verici olduğuna vurgu yaparak, Nazım Hikmet’in Türk devrimci şiirinin kurucusu olduğunu belirtti. Bahri Hazer şiirinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Çapan, sözlerine şöyle devam etti: “Türkçe öğretmenim Salih Keramet Nigar sayesinde Nazım Hikmet’le tanışma fırsatı buldum. Bize bir derste Nazım Hikmet’in ‘Yaralı Hayalet’ şiirini yazdırdı. Böylece Nazım Hikmet merakı ve heyecanı ile okumaya başladığımız zaman bir taraftan da Türk şiirini tanımaya çalıştık.”

“Şiir En Zengin Kaynaklardan Biridir”

Aynı zamanda Divan şiirinden de bahseden Çapan, küçük yaşlarda divan şiirini anlamanın zor olduğunu fakat halk şiirinin ona nazaran daha anlaşılır olduğunu belirtti. Çapan, “Şiir en zengin kaynaklardan biri. Eserlerin incelenmesinde ve dünya anlayışının gelişmesinde önemli bir aşamadır. Nazım Hikmet’in özellikle ilk dönemde yazdığı şiirleri ve özellikle Bahri Hazer şiirleri sadece dil zenginliğimi değil aynı zamanda ufkumu da açıyor. Nazım Hikmet’in yaratıcılığının Azerbaycan kültüründe de önemli bir yeri olduğunu belirtmek gerekir. Nazım Hikmet; şiirlerinin, makalelerinin ve anılarının çoğunu Azerbaycan bölgesine adadı” diye konuştu.   

“Nazım Hikmet ve Hazer Şiiri’ söyleşisi bittikten sonra Müzikolog Prof. Dr. Feza Tansuğ “Türk Ses Dünyasında Geleneksel Müzikler”adlı söyleşiyi gerçekleştirdi. Söyleşinin Moderatörlüğünü TV sunucusu Pelin Batu yaptı. Söyleşide Türk Dünyası Geleneksel Müzikler konusu çerçevesinde müzik türleri, farklı ülkelerdeki müzik, müziğin iyileştirici özellikleri ve şaman müziği gibi konular yer aldı. Tansuğ yaptığı çalışmalara da değindi.  

HABER: IULİA POKİDOVA- RUNAHİ ÖZAY (İAHA)