Sezon başında avlanan ve bolluğuyla vatandaşların yüzünü güldüren hamsi, Karadeniz kıyılarını terk etti. Deniz suyu sıcaklığının normalin üstünde seyretmesiyle hamsi sürüleri, daha soğuk olan Gürcistan ve Rusya kıyılarına yöneldi.

Hamsi bu sezon hem tezgahlardaki bolluğuyla hem de fiyatının ucuz olmasıyla balıkçının ve vatandaşın yüzünü güldürdü. Ancak son zamanlarda deniz suyu sıcaklığının yükselmesiyle Karadeniz kıyılarındaki hamsi sürüleri daha soğuk olan Gürcistan ve Rusya kıyılarına yönelince tezgahlar boş kaldı. Karadeniz’de normalden daha az miktarda avlanması sebebiyle hamsi fiyatının artması bekleniyor.

Daha önce kilosu 20 TL’ye satılan hamsi’nin azalmasıyla fiyatının iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. Balıkçılar 40 TL’ye satılacak hamsidense vatandaşların diğer balık türlerine yönelmesini tavsiye ediyor.

Şu anda tezgahlarda  istavritin kilosu 20 TL, alabalık 50 TL, çinekop 60 TL, çipura 80 TL, mezgit ise 50-60 TL arasında satılıyor.

‘‘Hamsi bizi terk ediyor’’

Çoğu tezgahta hamsi olmayacağını söyleyen Balıkçı Selim Çeker, ‘‘Bu yıl hamsi çok tüketildi. Diğer balık çeşitlerine göre hamsinin fiyatının düşük olmasıyla vatandaşın ilk tercihi hep hamsi oluyor. Havalar kış mevsimine göre daha sıcak. Deniz de bir türlü soğumayınca balık soğuğa kaçmaya başladı. Hamsi bizi terk ediyor. Böyle olunca da fiyatlar daha da artar.’’ dedi.

Balık almaya gelen Hatice Serin, ‘‘ Hamsiyi ailecek çok seviyoruz. Fiyatı ucuz olunca da daha çok tükettik. Artık her şey çok pahalı. Fiyatların artmasına alıştık. Fiyatı artmasa da bir kilodan fazla alamıyorum zaten. Bundan sonra da çok sık tüketemeyeceğiz gibi gözüküyor.’’ diyerek hayat pahalılığına dikkat çekti.

Haber: Betül Kirez – İrem Bora