Merkez Bankası politika faizini yüzde 16’dan yüzde 15’e indirdi. İndirim beklentinin çok üzerinde oldu. Banka, 21 Ekim’deki toplantıda faizi 200 baz puan indirmişti. Merkez Bankası faiz kararı sonrasında dolar/TL 11 TL’nin üzerine, euro/TL 12,50’ler seviyesine yükseldi.

Enflasyonun yüzde 20’ye yaklaşmasına rağmen 21 Ekim’deki 200 baz puan faiz indiren banka, kurdaki sert artışa karşın bugün de baz 100 puanlık indirim yaptı.

Bankadan yapılan açıklamada, yılsonuna kadar faiz indiriminde sınırlı alan kaldığına işaret edilerek “Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede politika faizi 100 baz puan indirilerek yüzde 15 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir” denildi.

Sert faiz indirimi kararıyla dolar/TL 10,57’den 10,77’ye sonra da 11TL’nin üzerine fırladı. Euro/TL’de ise 12,20 seviyesi görüldü.

Gram altında da 666 TL’lik  seviye görüldü.

Reuters anketine katılan ekonomistlerin neredeyse tamamı Para Politikası Kurulu’nun (PPK) kararında faiz indirimi yapacağını tahmin ediyordu. Ankete katılan 21 kurumdan 10’u 50 baz puan, 10’u 100 baz puan indirim beklerken bir katılımcı politika faizinin sabit tutulacağını öngörüyordu.

Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmelerinin etkili olduğuna dikkat çeken TCMB, “Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir” dedi

Haber: Ömer Can Kutval – Delil Nesin Ilgaz