Avrupa’da corona virüsü oranlarının yüksek olduğu Polonya’da Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın corona virüsüne yakalandığı açıklandı.

ÜLKEDE OMİCRON VARYANTI

Omicron varyantı tüm Avrupa’yı etkisi altına almaya devam ediyor. Kovid-19 salgınının 4. Dalgasını yaşayan ülkelerden biri olan Polonya ise son dönemlerde Omicron varyantı ile mücadele verirken ülkenin Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da ikinci kez Covit-19’a yakalandı. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Kasım 2021’den itibaren her hafta ortalama 150 bin vaka görülüyor ülkede.

ÜLKE AŞILANMAYA KARŞI HALA ŞÜPHELİ

Açıklanan tablo verilerine göre ülkeye getirilen dönemsel tedbirlerin olağan durumu iyileştirdiğini gösterdiği gibi o tedbirlerin istikrarsızlığını da ortaya koyuyor. Vefat tablosunda dengesiz büyüme ve küçülmeler, hastaneye yatış ve vefat sayılarının arasındaki ters orantı da dikkat çekiyor. Hastaneye yatanların yüzde 95’inin de aşısız olduğu da ayrıca belirtildi.

3 MESLEK GRUBUNA ZORUNLU AŞI ZORUNLULUĞU

Günde 500’den fazla can kaybı yaşayan Polonya, Omicron mutasyonunun ortaya çıkmasının ardından 3 meslek grubuna Koronavirüs Aşı şartı getirdi. Polonya hükümeti 1 Mart tarihinden itibaren sağlık çalışanları, öğretmenler ile polis, asker, itfaiye ve zabıta gibi görevlilerden oluşan 3 meslek grubuna zorunluluk getirdi.

OMİCRON SALGINI NEDİR Omicron varyantı Afrika’dan geldiği bilinen mutasyona uğramış SARS COV-2 virüsüdür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından kaygı uyandıran varyantlar listesine eklenen beşinci varyant olmuştur. Afrikada vaka sayılarında düşüş seyri gözlenirken tekrar bir yükseliş gözlendiğinde yeni bir dalga olarak Omicron (Nu) varyantının bu artışa neden olduğu anlaşıldı. Daha önce Avrupa, Asya ve Avustralya’da da çeşitli şehirler ve ülkelerde ortaya çıkan Omicron varyantı Türkiye’de de hızla yayılıyor.

Haber: Heval Simge Kılavuz