Dünyadaki en popüler sporlardan biri olan ve genellikle erkekler tarafından tercih edilen futbol, ülkemizde de büyük ilgi görüyor. Ancak son zamanlarda Türkiye’de kadınların da ilgisini çeken bir spor dalı olarak futbol ile ilgili kadın futbol taraftarlarıyla konuştuk.

Türkiye’de en çok ilgi gören spor dallarından biri olan futbol, son dönemlerde kadınların da ilgi odağı olmuş durumda. Kadınlar için açılan futbol takımları, düzenlenen turnuvalar, kadın hakemler ile birlikte kadın taraftarlar artık futbolun tam içinde yer alıyorlar. Peki, Türkiye’de kadın taraftar olmak nasıl bir duygu? Bu soruya yanıt olarak Bakırköy’de yaşayan ve bir taraftar olan Ayşegül Arslan, “Aslında güzel bir duygu ama bir o kadar da zor. Çünkü kadınların tribünde fazla yer alınmasının istenmediği bir ülkede stada gitmek zor olabiliyor. Ancak yine de tuttuğum takımın peşinden koşmak muazzam bir duygu” dedi.

Aynı soruyu başka bir kadın taraftar olan Damla Türkmen’e sorduğumuzda futbolun genelde erkek işi olarak düşünüldüğü ve kadınların futboldan anlamadığı algısı hâkim olduğu için kadınlar açısından zor bir durum olduğunu dile getiren Türkmen, “Yine de bu konuda kadınlar olarak kendimize bir yer bulduğumuzu görmek güzel bir şey” diyerek sözlerini tamamladı.

Fenerbahçe’nin kadın taraftar grubu olan GFB Angels’de yer alan Pınar Usluer’e stada gelen taraftar sayısı neden bu kadar az sorusunu yönelttiğimizde Usluer, “Bunun tabii ki başlıca sebebi çoğu kadının futbola ilgi göstermemesi olduğunu düşünüyorum. Ayrıca küfür, şiddet ve tribüne gelen kadın taraftar kitlesine hissettirilen baskı, kadın taraftarları tribünden uzak tutmaktadır. Aynı zamanda maddi durum gibi yaşam şartlarını etkileyen unsurlar da stada gitmeyi etkiliyor” dedi.

Grubun bir başka üyesi olan Selenay Özçelik, taraftar gruplarının kadınlara olan katkısının nasıl olduğu sorusu üzerine “Bulunduğum taraftar grubu (GFB Angels) takım içinde kadınlar ile iyi ilişkiler içinde. Deplasmanlara farklı şehirlerde katıldığımız için kadınlarla konuşabildiğimiz yeni ortamlarda yeni dostluklar oluşuyor. Bu önemli bir şey takımımız açısından” diye konuştu. Kadınlara özel bir çalışma yapılacak olsaydı bunun ne olmasını isterdiniz sorusuna ise “Bir dönem ceza adı altında sadece kadınlara ve çocuklara stada giriş hakkı verilmişti. Bu durumu ceza olarak değil de normal bir durum olarak görüp senede bir maç sadece kadın taraftarlara ayrılabilir” yanıtını verdi.

HABER: Serhat ÜNLÜ/ Ege VARNA/ Mert ÜNLÜ