Uzakdoğu sporları yıllardır insanların ilgisini çekmiş ve çekmeye de devam ediyor. Karatenin bedensel, zihinsel ve sosyal anlamda birçok faydası bulunuyor. Kendilerini savunmayı öğreten karate, ilgi çeken spor dallarından yalnızca bir tanesidir. Müsabakaları da düzenlenen karate nedir? Kuşakları ve faydaları nelerdir?
Karate nedir? Nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?
Sporun insan vücuduna faydaları saymakla bitmiyor. Kas ve vücudu güçlendiren spor, aynı zamanda hastalıklara karşı direnç arttırıyor. Yaşam kalitesini arttırmaya ve geliştirmeye yardımcı olan karate, dövüş sanatı olarak bilinse de kendini savunma sanatıdır. İlk olarak Japonya’da ortaya çıkan karate, zamanla tüm dünyaya yayılmış ve spor dalı olarak kabul edilmiştir. Ellerin ve ayakların sistemli olarak eğitilmeleri sonucunda beklenmedik saldırıların savuşturulmasında gerçek bir savaş etkisi yaratabilecek güce sahip olan silahsız savunma şeklidir. Sosyal anlamda karate, saygı ve sadelik üzerine kurulmuş bir yaşam biçimidir. Toplumda saygı ve barışı sağlar.
Amacı bir müsabakayı kazanmak, dövüşmek ve dövüşçü yetiştirmek değildir. Şiddeti karşı olma duygusunu aşılamaktır. Vücut ve ruh eğitimi sonucunda tecrübe kazandırarak iyi bir karaktere sahip olmayı hedefler. Karate bunun için çeşitli teknik hareketler geliştirmiştir. Teknik bilginin ilerlemesiyle birlikte karatede kuşaklar da ilerler. Kişi, bir üst kuşağa geçmeye hak kazanır. Türkiye’de bir çocuk, genç kız ya da kadınsanız saldırılara karşı kendinizi savunmak, olası bir saldırıda harekete geçmek can güvenliğiniz açısından önemlidir. Bu durumda karate, herkes için bir kategoridir.
Karate kuşakları nelerdir?
Karate, toplamda 7 kuşak seviyesinden oluşur. İlk başlayanlar beyaz kuşak ile başlar. Son seviyesi siyah kuşaktır. Beyazdan sonra sırasıyla sarı, turuncu, yeşil, mavi, kahverengi ve siyah kuşaklar yer alır.
Haber: Betül KİREZ/ İrem BORA (İAHA)