Haber: H. Kürşat Güner

Metrobüsün Beşyol durağında inip yolda yürüyen öğrencileri takip ettiğinizde karşınıza çıkar: İstanbul Aydın Üniversitesi. R Blok, kampüsün en eğlenceli noktası ve iletişimin kaynağı olarak bilinir. Eskiden kapı girişinde İletişim Fakültesi’nin yakın zamanda kaybettiği biricik dostu Rocky gelenleri karşılardı. Şimdi ise turnikelerden geçip güvenlik görevlilerine iyi günler diledikten sonra kitap katalogu ve teknik imkanlar yönünden zengin kütüphanesi karşınıza çıkar. Bu kütüphanenin yeri çoğu öğrenci için duygusal olarak farklıdır. Arkadaşlarla çalışmalar, vize ve final haftalarında geçen uykusuz günlerde birçok öğrencinin evi gibidir. Kütüphanenin yan tarafında, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin ders aralarında vakit geçirdiği ve stres attığı Gloria Jean’s Coffees bulunur. 15 dakika süren ders aralarında öğrencilerden oluşan kalabalık dikkatleri çeker.

Yolu takip edip binaya girildiğinde İstanbul Gazetesi’nde yayınlanan, okulun öğrencilerinin yaptığı haberlerden oluşan ufak sergi gözlere çarpar. Bu haberler, -2. katta bulunan İstanbul Aydın Haber Ajansı’nda yapılır. Ajansın kurucusu olan Kayıhan Güven Hocamız geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılarak tüm fakülteyi hüzne boğdu. Kayıhan Hoca’nın öncüsü olduğu GÖZ Dergisi, bu mirası devam ettirmeye kararlı. Ajansın yan tarafında, öğretim üyeleri Engin Başçı ve Orhan Tanakıncı’nın kurduğu Atölye Aydın ofisi yer alır. Bu atölyede de birçok öğrenci “Üretirken Öğreniyoruz” mottosuyla çalışmalarını gerçekleştirir.

Aynı zamanda bu katta kurgu odası da bulunur. Merdivenlerden -3. kata inildiğinde, İAÜ TV Stüdyosu karşımıza çıkar. Bu stüdyoda, öğrencilerin bölümleri ile alakalı uygulamalı dersler yapılır. Bölümle alakalı birçok konuk da ağırlanır bu stüdyoda… Stüdyonun hemen arkasında VR Laboratuvarı, bir toplantı odası ve ses odası bulunur.

Fakültenin en alt katı olan -4. katta, derslikler ve fotoğraf stüdyosu bulunur. Tekrar giriş katına dönüldüğünde üst katlar öğrencilere derslik olarak ayrılmıştır. Fakültenin en üst katı olan 4. katta ise, bölüm hocalarının odaları yer alır. Birçok öğrenci işlemi ve danışmaları fakültenin hocaları ile burada çözülür.

Uygulamalı Televizyon Stüdyosu

İletişim Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan öğrencilerin iletişim sektörünün ihtiyaç duyduğu becerileri ve nitelikleri kazandırmak amaçlı olarak kurulan Uygulamalı Televizyon Eğitim Stüdyosu R Blok -2 ve -3 katlarında bulunmaktadır.

Stüdyo Birimleri

Dijital Sanatlar ve Kurgu Koridoru: 6 MAC ve 6 masaüstü bilgisayar ile yaratıcı uygulama destek programları sağlanmaktadır. Programların son sürüm halleri mevcuttur.

Stüdyo

186 metrekare genişliğinde olan stüdyomuzda; 3 adet kablosuz IP tabanlı veri aktarımı sağlayan full HD broadcast kamera, dijital ses, led ışık ve truss sistemleri bulunmaktadır.

Haber, Program ve TV Dizisi Uygulama Alanları

Haber masası dekoru, müzik-söyleşi program dekoru ve uygulama derslik ile atölye alanı mevcuttur. Kablosuz IP tabanlı yayıncılık olanağı sağlayan 4K çözünürlüğe uyumlu tümleşik sistemler ana kumanda odası ile kontrol edilmektedir.

Seslendirme Odası: Odanın, canlı müzik-seslendirme-efekt üretimine yönelik kullanımları mevcuttur. Bunun haricinde kayıt dışında, edit-miks çalışmaları da yapılmaktadır.

Aktüel Kamera Paketleri: Öğrencilerimizin stüdyo dışı haber, kısa film çekimlerine uygun 3 adet full HD kameralar vardır.

Canlı Yayın Ünitesi: Web TV yayına çıkış ünitesi ve canlı yayın sistemi olarak kullanılmaktadır. Sabit ve gezici olarak kullanılabilmektedir.

Teknik Oda: Öğrencilerin okul içinde ve dışında kullanımları için stüdyoya ek olarak kamera-ışık-ses sistemleri mevcuttur.

Fotoğraf Eğitim Stüdyosu

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yer alan fotoğraf stüdyomuz çağdaş bir okul fotoğraf stüdyosudur. Stüdyomuzda beton/alçıpan karışımı sistemle yapılmış doğal kıvrımlı bir adet sonsuz gri fon mevcut. Yine stüdyomuzda 4 adet yaklaşık 3000 Watt’lık ışık sistemi ile bu ışık sistemine yardımcı olan ayak, boom, softbox, oktabox ve benzer aksesuarlar yer alıyor. Stüdyomuzda orta boy ürün çekiminden moda çekimine, still-life çekimden masaüstü çekime kadar topluluk fotoğrafları da olmak üzere birçok çekim yapılabiliyor. Stüdyomuz bir öğrenci ders izleme ve uygulama stüdyosu olarak düzenlendiği için, yaklaşık 60 öğrencinin uygulamaları izleyebileceği ve katılabileceği bir hacimde. 

İstanbul Aydın Haber Ajansı (İAHA)

İstanbul Aydın Haber Ajansı’nın muhabirlerinin her birisi bir şehir mektupçusudur. İstanbul’un her şeyi hakkında durmadan yazdılar. “Şehir Mektupçusu” unvanını Ahmet Rasim’den devraldılar.  Genç muhabirler, İstanbul’un hayatına giren ayrıntılara tanıklık ettiler ve okurlarını bir cemaat üyesi ve neredeyse akraba gibi görerek yazdılar, onlara bir İstanbullu olduklarını hissettirmek amacını taşıdılar. Okurlar İstanbul Aydın Üniversitesi Haber Ajansı’ndan çıkan şehir mektuplarını okurken İstanbul’un bütün seslerini duymalıydılar ya da muhabirler eski bir siyaz beyaz filmi seyrettirme amacını taşıdılar zaman zaman. Yazılarının bir kısmını “Yeni Hayat”, “Röportaj Hayatın Özüne Bir Yolculuktur”, “Bir İstanbul Özeti” adını verdikleri kitaplarında sergilediler ya da GÖZ adını verdikleri dergilerinde de yayımladılar. Şimdi bu uygulama alanlarına yenisi eklendi: İF HABER.

İF HABER

İstanbul Aydın Haber Ajansı (İAHA) Genel Koordinatörü olarak çalışmalara hız veren Dr. Öğr. Üyesi S.Kuzey Yıldız’ın devraldığı bu yeni döneminde, ajans bünyesinde yeni bir gazete daha yayın hayatına başladı. Gerek zengin içeriğiyle gerekse özgün tasarımıyla göz dolduran İF HABER, ilk sayısında pandemi sonrası dünyayı ve yeni normali mercek altına alıyor. Sıcak gündemden özel söyleşilere, spordan dijital dünyaya, modadan gündem analizine kadar pek çok başlıkta içerik üreten İletişim Fakültesi öğrencilerinin katkılarıyla hazırlanan İF HABER, dijital bir yayın olma vizyonuyla karşımızda. Gazetenin tasarım süreci de yine öğrenciler tarafından yürütülüyor.