İstanbul Bakırköy İncirli Caddesi üzerinde yer alan köşk hakkında çıkan haberler duyanları ürkütüyor. Bölge sakinleri yılın belli zamanlarında evin 5 saniye boyunca ortadan kaybolduğunu iddia ediyor.

İstanbul’un güzide semtlerinden biri olan Bakırköy’de bulunan köşk son günlerde hakkındaki dedikodularla gündemde.  100 yılı aşkın bir süredir ayakta kalmayı başarmış bu köşkün adı son zamanlarda perilerle anılıyor.

İstanbul’da yaşayan birçok insanın önünden geçtiği bu evin gizemli hikayesini bölgeye giderek araştırdık… Köşk, Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi, Vankulu Sokak’ın İncirli Caddesi ile birleştiği yerde bulunuyor. İlk bakışta bakımsızlıktan yıkılmak üzere olduğu izlenimi veren ahşap bina semt sakinlerine göre tuhaf özellikleri de barındırıyor. Söylendiğine göre köşk yılın belli zamanlarında 5 saniye kadar ortadan kayboluyor ve sonra tekrar bir siluet halinde beliriyor.

İncirli Caddesinde 1965 yılından beri köşkün bulunduğu bölgede Lahmacuncu olarak lokanta işleten Mahmut Uğur’a yaşanan olaylarla ilgili sorular sorduk. Müşterilerinden müsaade isteyerek köşk hakkında bizimle sohbet etmeye başlayan Uğur, “ Son zamanlarda ortaya çıkan haberlerin sadece bölgede yaşayan insanların yarattığı hurafeler olduğunu düşünüyorum.” dedi. Semte geldiği ilk yıllarda evin durumunun çok güzel olduğunu ve bahçesinde çeşitli hayvanların yer aldığını belirten Uğur, miras kavgası nedeniyle köşkün harabeye dönüştüğünü ve bugünkü içler acısı durumun ortaya çıktığını vurguladı.

Evin ikinci derece tarihi eser olarak kayıtlarda yer aldığını belirten Mahmut Uğur, “ İki kardeşin miras konusunda anlaşamamış olması evin durumunu açıklıyor. Evin giriş kısmında yaşayan insanlar var ve bu insanlar zamanında evin bakımıyla uğraşan insanların torunları veya akrabaları olduğunu biliyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Köşk ve çevresindeki arazi, Hürriyet Kahramanı Resneli Niyazi’nin bir dönem burada yaşamış olması ve evin sahibinin abisi olması sebebiyle Resneli Çiftliği olarak da anılıyor. Çiftliğin 1952’de yapılan veraset davasında arsalarının satıldığı, İncirli Caddesindeki bir kısmının üzerine de Ataköy binalarının inşa edildiği biliniyor.

50’li yıllara kadar mesire alanı olarak da bilinen Resneli Çiftliğinin arka kısmı şimdilerde etraftaki mağazaların otopark kısmı olarak kullanılıyor.

Ortaya çıkan ‘Perili Köşk’ haberlerinin mirasçılar tarafından evin reklamını yaparak değerini yükseltmek amaçlı olduğunu söyleyen bölge sakinlerinden Zeliha Yıldız, “ Evim hemen yan tarafta bulunduğu için böyle bir olay yaşansa ilk gören insanlardan olacağımı düşünüyorum. Köşke bugüne kadar kimse sahip çıkmadı. Zaman geçtikçe tarihle beraber yok olma aşamasına geldi. Reklamın iyisi kötüsü olacağını düşünmüyorum ve bu sebeple çıkan haberlerin mal sahipleri tarafından yapıldığını düşünüyorum” dedi.

Sözlük sitelerinde hakkında 10 sayfa yazı bulunan tarihi köşkün, paylaşılamayan miras olarak atıl kaldığı da söylenenler arasında. Bu güzel Perili Köşkün durumumun ne olacağı hala gizemini korumakta.

Mehmet TAŞDAN- İAHA