Kadıköy’deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, yeni adıyla Müze Gazhane Serkan Taycan’ın Kente Doğru fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. 

Serkan Taycan 2007 yılından bu yana fotoğraf, yürüme, haritalandırma gibi pratikleri dışarıdan bir göz olarak araştırmasına ekliyor. Bu araştırmanın sonucu olarak oluşan sergide iki ana tema mevcut. Birincisi bellek, fotografi ve yürüyüş felsefesi gibi farklı temalardan oluşan yapı serginin sürdürülebilirliğine destek olurken ikinci yapıda ise; sosyoloji, mimarlık, kent politikaları gibi çeşitli alanlar da dahil edilerek bu temanın herkes için büyük öneme sahip olduğu vurgulanıyor. Kentleşme, ekoloji, taşra ve şehir yapılanmasını konu alan sergi, adını kentteki çoğul ve katmanlı yapıların dönüşümünden alıyor. Sergi görselleştirilmiş dört bölümden oluşuyor. Bölümler sırasıyla; Habitat, Kabuk, Agora ve İki Deniz Arası adlarıyla sergileniyor.

Habitat bölümü, taşrayı anlamlandırmak üzere sergilenen fotoğraflardan oluşuyor. Coğrafya ve bellek kavramları etrafında şekillenen bu bölümde Taycan’ın çocukluğunun geçtiği mekanlar konu ediliyor. Kabuk bölümü, İstanbul’un çeperlerinden oluşuyor. Yeniden yapılanma görsellerinin bulunduğu bölümdeki fotoğraflar bir yanda kazılıp çıkarılanı diğer yanda yeniden dönüşümü görselleştiriyor. 

Üçüncü Agora bölümünde ise, İstanbul’un meydanları sergileniyor. Taycan bu bölümde meydanların halk tarafından nasıl değerlendirildiğini, yönetenler tarafından nasıl şekillendirildiğini ve iki grup tarafından nasıl dönüştürüldüğünü gösteriyor. Sergi sayesinde zaman içerisinde farklı kimlikler kazanan meydanlarda kaldırımlara, banklarda oturanlara ve ayrıntılara yakından bakılmak isteniyor. Serginin son bölümü olan İki Deniz Arası bölümünde, Taycan’ın 2013 yılında gerçekleştirdiği dört günlük yürüyüş rotası konu ediliyor. Karadeniz’den Marmara’ya kentin en dışından merkezine uzanan gezide kente dair önemli kavramlar bedensel deneyimle sergileniyor. 

Taycan’ın Kente Doğru fotoğraf sergisi Müze Gazhane’de 2022 yılının Ocak ayına kadar ücretsiz olarak ziyaretçilere açık olacak.

HABER: Berfin KAHRAMAN- Ceren KAHYA- Zehra SEMERCİ