Haber: Ekincem Karataş Fotoğraf ve Video: Utku Arslan

Refik Anadol’un “Makine Hatıraları: Uzay” sergisi sanatsever İstanbullulardan yoğun ilgi gördü. Pilevneli Gallery önünde metrelerce kuyrukta heyecanla bekleyen sanatseverler, sergideki eserlerin beklemeye değer olduğunu dile getiriyorlar. Sergi, Los Angeles’taki Refik Anadol Studio’nun İstanbul’daki bugüne kadar en kapsamlı kişisel sergisi olma özelliğini taşıyor.

Sergi, İBB’nin özel desteği ile İBB iştiraklerinden Kültür AŞ ve Samsung Galaxy S21 serisi ana sponsorluğunda düzenleniyor. Sergide, yapay zekâyı bir araçtan ziyade insan ortağı olarak gören sanatçı evreni, insan duygularını ve makineleri anlamak için bu kavramları dijital sanat merceğinden bakarak araştırıyor. Studio’nun İstanbul’daki bugüne kadar en kapsamlı kişisel sergisi olma özelliğini taşıyan sergi, aynı zamanda izleyiciye astronomik araştırmaların insanlık tarihindeki yerini gösterirken uzayla ilgili veri kümelerine de yeni bir kavramsal çerçeve sunuyor.

Hatıralar-Düşler Ekseninde Uzay ve Yapay Zekâ

Sergi “Hatıralar” ve “Düşler” olmak üzere birbiriyle ilişkili iki bölümden oluşuyor. Anadol’un uzay araştırmalarıyla ilgili verileri görselleştirmek amacıyla sanatsal ifadelere dönüştürdüğü bölümlerde simülasyonlar yer alıyor.

İlk bölüm “Hatıralar’’, uzayla ilgili henüz yorumlanmamış ham görsel verileri pigmentlere dönüştürdüğü veri tablolarından oluşuyor. Eser ISS, Hubble, MRO uzay teleskoplarınca kaydedilen iki milyondan fazla görüntüden yararlanıyor. Seyircinin ham verilerle etkileşime girmesine olanak sağlayan bir enstalasyon çalışması. Böylelikle evreni imgeleme hissimiz, yalnızca soyut simgelerle değil somut deliller aracılığıyla da destekleniyor.

İkinci bölüm “Düşler”, üç boyutlu veri heykelleri ve 15 dakikalık yapay zekâ sineması enstalasyonunun birleşimi. Veri heykelleri yine ISS, Hubble ve Mars teleskoplarının görsel hatıralarından oluşuyor. Kolektif bir bilinç dışına ulaşmak için verilerle hikâye anlatmak Anadol’un ilk sergisinden itibaren sergilediği işlerin temelini oluşturuyor. “Düşler” bölümünün sinematik kısmı “Makine Hatıraları v.2”. Eserde tema, izleyiciyi 15 dakika boyunca bir makinenin zihin dünyasına girmeye davet ediyor.

İzleyiciler sergide kendilerini sürekli genişleyen bir veri evreninde buluyorlar. Mekân yalnızca uzay görsellerinin enterpolasyonunu temsil etmiyor. Aynı zamanda rüyalar, sanatsal yaratıcılığın yapı taşı olduğu gizli bir kozmos haline geliyor.

19 Mart 2021-25 Nisan 2021 tarihleri arasında Pilevneli Dolapdere’de izlenilebilecek sergide, Anadol’un daha önce sergilenmemiş eserleri yer alıyor. “Makine Hatıraları: Uzay” sergisi Refik Anadol’un Pilevneli bünyesindeki üçüncü sergisi. Sergiyi görmek için son birkaç gününüz kaldığını unutmayın. 25 Nisan 2021 tarihine kadar ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.