5 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkez üslü 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler bütün ülkede derin bir acıya sebep oldu. Onbinlerce kişinin can kaybı ile sonuçlanan bu felaketin ardından uzmanlar İstanbul’a dikkat çekti.

İBB’ye Binlerce Kişi Başvurdu

İstanbul’da ikamet eden ve binasının durumunu kontrol ettirmek isteyen vatandaşlar soluğu İBB’nin internet sitesinde aldı. Site üzerinden başvuru yapılarak binanıza denetim için belediye ekiplerini çağırabiliyorsunuz. Açıklanan resmi verilere göre 76 binden fazla insan yapı denetim için İBB’ye başvurdu. Öncelik sırası 2000’den önce yapılmış binalarda.

Yapı Denetim Nasıl Oluyor?

Binanızı kontrole gelen ekipler beton delme işlemi ile binayı taşıyan direklerden karot alıyor. Alınan karot örneği inşaat mühendisleri tarafından basınç testine sokuluyor. Direklerin içindeki demirlerin sağlamlığı kontrol ediliyor. Son olarak sismik zemin kontrolü ile binanın bulunduğu yer kontrol ediliyor. Binanızın sağlam olup olmadığının sonucu ise birkaç gün içinde size ulaşıyor.

Yapı Denetim İçin Nereye Başvurulmalı?

Yapısını kontrol ettirmek ve sağlamlık durumunu öğrenmek isteyen kişiler İBB ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurabilirler.

Uzmanlar Uyarıyor

11 ilde meydana gelen depremin ardından en çok sorulan soru ise beklenen büyük Marmara depremi ne zaman olacak? Ülkemizin önde gelen bilim adamlarından Celal Şengör ve Naci Görür ise depremin üst sınırının 2029 olduğunu bu zamana kadar İstanbul’da önlem alınması gerektiğini dile getirdiler.

HABER: KAAN ÇAĞLAR, ERDEM ÖKTEM