İstanbul’un en eski hastanelerinden biri olan Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi’nde yangın çıktı. Açıklamaya göre çatıdan başlayan kıvılcım; Yaşlı Bakımevi binasını komple alevlerle kapladı. Yangına erken müdahale ile binada bulunan 104 kişi tahliye edildi. Hastaların bir kısmı kucakta diğer kısmı ise tekerlekli sandalyelerle tahliye edilerek kurtarıldı. Olayda can kaybı ve yaralı olmadı. Büyük yangın sonrası inceleme ve hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi Yaşlı Bakımevi’nin çatısında saat 12.30 sıralarında nedeni henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangında Kızılay’ın gönüllü ekipleri; zabıtalara, polisle ve sağlık çalışanlarına su ve yiyecek gibi temel ihtiyaç yardımı yaptı. Yangın söndürme ve soğutma işlemi akşam 21.00’a kadar devam etti. Tahliye olan hastalar ve diğerleri, Topkapı Üniversitesi Kazlıçeşme Yerleşkesinin bahçesine getirildi.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu olaya ilişkin yaptığı açıklamaya göre;

“Ahşap çatıda çıkan yangın binanın tüm çatılarına yayılmış vaziyette. İtfaiyemiz haber geldiği andan itibaren müdahaleye başladı. Sayın valimizle koordinasyon içindeyiz. Valilik tarafından hazırlanan havadan müdahale helikopteri hazır olsa da şu an kontrol altına alınan yangında helikopterin müdahalesinin doğru olmayacağı kanaatindeyiz. Çünkü içeride çalışan itfaiyecilerimiz var. Ekiplerimizin müdahalesi esnasında hem o bölümde hem güneye doğru sirayet etmişti. Eski ahşap malzeme olması yangını biraz hızlandırmasına karşın dumandan etkilenen yok” dedi.

Vali Ali Yerlikaya ise

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri burada, AFAD burada. Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Söndürme Helikopteri burada. İtfaiyenin yanında sağlık il müdürlüğümüz ambulanslarımızla beraber tahliye çalışmalarımızı da tamamladık. Hepimize büyük geçmiş olsun. 62 yaşlımız vardı. Bunların hepsi tahliye oldu. 42 kadar da yatan hastamız vardı. Bir bölümümüzde rehabilitasyon, yaşlılarımızın bakım yeri var. Toplam 104 vatandaşımız var. Bu tescilli yapıyı en kısa zamanda eski haline getirmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığımız, valiliğimiz hep beraber el birliğiyle buradaki yaraları sarmak da bizim boynumuzun borcu” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Başhekimi Aradı

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmede, Balıklı Rum Hastanesi’nde yangın çıkmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek geçmiş olsun temennilerini iletti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan Açıklama

Bakan Koca yaptığı açıklamada can kaybı ve yaralanma yaşanmadığından memnuniyetini belirtirken “103 hasta herhangi bir yaralanma olmadan tahliye edilmiştir. Bazı hastalar diğer bölümlere yatırılmış, 76 kişi Prof. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesine nakledilmiştir” dedi.

Balıklı Rum Hastanesi Tarihçesi

Hastanenin geçmişi; 1454 yılında Karaköy’de “Büyük Balıklı Han”’ın bulunduğu yerde faaliyete geçen hastaneye dayanır. 18. yüzyılda veba salgını nedeniyle surların dışına taşınan hastane; “Yedikule Hastanesi” adıyla bakallar esnafı locası tarafından 1753 yılında inşa edildi. Ahşap hastane binaları 1790 yılında çıkan yangında yok olunca Patrik 7. Neofitos’un ve Bab-ı Ali tercümanı Yorgo Humuzi’nin katkısı ile yeniden inşa edildi. 1794 yılında yapılan bir düzenleme ile kurum, kronik hastaları ve sokaklarda yaşayan insanlarla dilencileri kabul eden bir kurum haline geldi;. Balıklı Meryem Ana Kilisesi’nin yönetimi hastaneye verildi. Eğrikapı’daki Meryem Ana Kilisesi, müştemilatında psikiyatri hastalarını kabul ettiği için 1816’da hastaneye bağlandı. En son 1991 senesinde restore edildi. 1994 yılında bağımlı tedavisi için Türkiye’nin ilk özel kliniği kuruldu.