ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonun gerilemeye başlamaması halinde Fed’in gerekirse 50 baz puan faiz artışına gidebileceğini belirtti.

Powell, Ulusal İş Ekonomisi Derneğinin (NABE) yıllık toplantısında ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Fiyat İstikrarını Yeniden Sağlama” başlıklı konuşmasında Powell, iş gücü piyasasının çok güçlü, enflasyonun çok yüksek olduğunu söyledi. Powell, para politikası duruşunun daha “nötr” bir düzeye döndürülmesi için hızla hareket etmeye ve fiyat istikrarını yeniden sağlamak için gerekirse daha kısıtlayıcı seviyelere geçmeye ihtiyaç olduğunu aktardı.

Gerekli Adımları Atacağız

Fed Başkanı Powell, güçlü iş gücü piyasasını korurken fiyat istikrarını yeniden sağlamaya kararlı olduklarını belirtti.Fiyat istikrarının nihai sorumluluğunun Fed’e ait olduğunu vurgulayan Powell, “Fiyat istikrarına dönüşü sağlamak için gerekli adımları atacağız. Özellikle, bir veya birden fazla toplantıda federal fon oranını 25 baz puanın üzerinde artırarak daha agresif hareket etmenin uygun olduğu sonucuna varırsak, bunu yapacağız. Nötr önlemlerin ötesine ve daha sıkı bir duruşa geçmemiz gerektiğine karar verirsek bunu da gerçekleştireceğiz.” Diye konuştu.Powell, bankanın son toplantısında Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana ilk kez faiz artırımına gittiklerini anımsatarak, devam eden faiz artışlarının Fed’in hedeflerine ulaşmak için uygun olacağı tahmininde bulunduklarını vurguladı.

Gerekirse 50 Baz Puan Artırırız

Eğer ihtiyaç olduğunu hissederler ise herhangi bir toplantıda faiz oranını 50 baz puan artırabileceklerini de vurgulayan Powell, “Eğer faizi bir toplantıda veya toplantılarda 50 baz puan artırmanın uygun olduğunu düşünürsek, bunu yaparız” diye konuştu. Fed, mart ayı toplantısında 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltmişti. Petrol fiyatlarındaki artışın ekonomi üzerinde karışık etkileri olduğuna dikkati çeken Powell, söz konusu artışların hane halkı gelirlerini dolayısıyla talebi düşürdüğünü ancak zamanla sondaj yatırımlarını artırdığını ve genel olarak petrol üreten bölgelere fayda sağladığını aktardı. Powell, “Petrol şokları ABD ekonomisindeki çıktı üzerinde baskı yaratma eğiliminde, ancak 1970’lerdekinden çok daha az.” Dedi.Para politikasının bir resesyona neden olmadan enflasyonu düşürmesinin ne kadar olası olduğuna ilişkin soruya da yanıt veren Powell, amaçlarının uzun süreli genişlemeyi teşvik ederken ve güçlü bir iş gücü piyasasını sürdürürken fiyat istikrarını yeniden sağlamak olduğunu vurguladı. Powell, ekonominin “yumuşak bir iniş” gerçekleştirmesinin mevcut bağlamda basit olmasının beklenmediğini belirterek, bu zorlu görevde başarılı olmak için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını, bugün ekonominin çok güçlü olduğunu ve daha sıkı para politikasıyla başa çıkmak için iyi bir konumda olduğunu ifade etti.

HABER: MUHAMMED FAHRETTİN SEYFULLAHOĞULLARI