21 Temmuz’da Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmış olan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) şaibeli bir skandaldan sonra iptal edildi ve Prof. Dr. Halis Aygün görevinden alınmasının ardından yerine Bayram Ali Ersoy atandı.

ÖSYM tarafından yapılan KPSS sınavı sonrasında adayların sosyal medyada paylaştığı belgelerden, sınav sorularından bir kısmının “Yediiklim Yayınevi” kitapçıklarındaki sorularla birebir aynı olduğu, hatta aynı sorularda yer alan cevap şıklarının yerlerinin de aynı olduğu ortaya çıkmıştı.

Ali Ersoy’un Özür Açıklaması

Göreve gelir gelmez bir açıklama yapan Ersoy, yaşanan süreci şu şekilde değerlendirdi: “Böylesine kritik bir kurumun saldırıların hedefinde olmaması elbette mümkün değildir. Nitekim, geçmişten beri bu güzide kurumumuz, çeşitli iddialarla tartışmaların odağına yerleştirilmeye çalışılmıştır. Bugüne kadar ÖSYM’nin görev alanıyla ilgili iddiaların tamamı idari ve adli olarak soruşturulmuş, sorumlular hakkında gerekli işlemler tesis edilmiştir. Bilindiği gibi 31 Temmuz 2022 Pazar günü yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavının Genel Yetenek-Genel Kültür oturumlarının ardından da böyle bir durumla karşılaşılmıştır. İlk inceleme sonuçlarına göre bu sınavda adaylara yöneltilen sorulardan bazılarının, bir yayınevinin soru kitapçıklarında yer aldığı tespit edilmiştir. Her şeyden önce, böyle bir tablonun hem kurumumuzun çalışma ilkeleri hem hukuk hem de kamuoyu vicdanı bakımından kabulü asla mümkün değildir.”

Yeni yönetimle birlikte şaibeli KPSS sınavıyla ilgili ÖSYM’nin aldığı karar uyarınca:

Yeni KPSS takvimi 17 Eylül’de başlayacak ve sınava girecek olan adaylardan herhangi bir ilave ücret alınmayacak.

Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy Kimdir?

Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümünden 1996’da mezun oldu. Doktora ve yüksek lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Bölümünde tamamlayan Ersoy, 2012’de doçent, 2017’de profesör unvanını aldı. Matematik, değişmeli halkalar ve cebirler, grup teorisi ve genellemeler, temel bilimler konularında araştırmalar yapan Ersoy’un ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanan çok sayıda makalesi bulunuyor.