Milyonların gündeminde olan asgari ücret 2022 görüşmeleri son hızıyla devam ediyor. 1 Aralık tarihinde başlayan asgari ücret görüşmeleri 7 Aralık tarihinde 2. Toplantısı Türk- İş’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Asgari ücretin 3. toplantısı 9 Aralık Perşembe günü genel çerçevesini çizmesi bekleniyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 1 Aralık’ta gerçekleştirilen ilk toplantıda yapılan çalışmalar neticesinde işçi tarafının 3750-4000 lira arasında, işveren tarafının ise 3500-3750 lira arasında asgari ücret istediğini belirtmişti. 

Katar ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret ile ilgili soruya, “Sayın Bakan heyetiyle beraber gerek işçi kesimi gerek işveren kesimiyle bugün, perşembe bu tür görüşmeleri yapacaklar. Görüşmelerle birlikte de bir yere varacaklar. İnşallah dönünce bizler bu görüşmelerde ne yaptılar, tarafların teklifleri nedir’ bunları bir görelim.” cevabını vermişti.

SON TOPLANTININ ARDINDAN YAPILAN AÇIKLAMA 

Türk-İş Bakanı Ergun Atalay toplantı öncesi gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Atalay, istedikleri rakamı Bakan Bilgin’e ilettiklerini, toplumun da beklentisinin yüksek olduğunu söyledi. 


Fiyatların genel olarak %30’lar, 40’lar oranında arttığını, güncel asgari ücretle 15 gün geçinmenin zor olduğunu belirten Atalay, toplumun tüm kesimlerinin fikir beyan ettiğini açıkladı. 

Türk İş Başkanı Ergun Atalay’ın açıklamalarında öne çıkanlar şu şekilde: 

“Bu yapıda şu var. 5 işveren, 5 işçi, 5 hükümet temsilcisi var. Şimdi biz zaman zaman kamuoyunda arkadaşlarımız konuşuyor. Sendikalarla birlikte ortaklaşa toplantı yapıyoruz. 7 milyona yakın insan bunla geçinmeye çalışıyor. Aile olarak bakıldığında 30 milyonun üzerinde bir rakam. Bu insanlar bu masada bulunanların arkadaşları, komşusu.” 

ASGARİ ÜCRETTE VATANDAŞIN BEKLENTİSİ YÜKSEK

İşsizlik, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, ücretlerin yetersizliği ve benzeri şekillerde dile getirilen sorunları genel olarak ekonomi başlığı altında topladığımızda Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunu olarak ekonomi, tüm vatandaşlar tarafından öncelikle dile getirilmektedir. Üst üste gelen zamlar, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı karşısında şimdi vatandaşlar gözünü asgari ücrete gelecek zamma çevirdi.

Haber: Delil Nesin Ilgaz – Ömer Can Kutval