SpaceX’in Ay, Mars ve hatta daha ötesine olan yolculukları mümkün kılacak yeni roketi için karar yakın zamanda açıklanıyor.

Space X yeni nesil Starship roketinin fırlatılması için çok uzun zamandır çalışmalarını sürdürüyor. Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) izin alması gereken şirket, bu hafta içerisinde iyi haberler bekliyor. FAA, Starship’in ilk yörüngesel test uçuşunun SpaceX’in Boca Chica’daki Starbase fırlatma tesisinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğini belirleyecek. Eğer gerekli izinler verilirse SpaceX, yeni uzay gemisi ile Mars yolcuğu yapmayı planlıyor.

SPACEX’İN YENİ UZAY GEMİSİ İÇİN KRİTİK KARAR 31 MAYIS’TA

Programatik Çevresel Değerlendirme (PEA) adıyla bilinen kurum bir fırlatmanın kamu güvenliğini herhangi bir şekilde tehlikeye atıp atmadığını inceliyor. Bu değerlendirme prosedürü, halkı SpaceX’in fırlatma talebiyle ilgili görüşlerini sunmayı da içeriyor. SpaceX’in halktan aldığı büyük tepki de gecikmenin başka bir nedeni. İnsanların bu kadar tepki göstermesinin sebeplerinden biri de bu yolculuktan sonra insanların artık dünyada olan rutin hayatlarına devam etmek istememeleri olacak. Diğer bir neden ise maalesef ekonomik nedenlerden dolayı gidemeyenler.

Türkiye’de de insanların bu konu hakkında görüşlerini aldık. Bakırköy de oturan üniversite öğrencisi Deniz Yıldız’a, “Mars yolculuğu hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sorduk. Yıldız şunları söyledi:

“Bir genç olarak Mars’a yolculuğu sizin gibi yakından takip etmeye çalışıyorum. Alınan kararları, yapılan çalışmaları hep okuyorum. Bu insanlık için çok büyük bir adım çünkü artık yeni bir yaşam alanı keşfediyoruz ve çok uzun bir süreç olsa da ileride asıl yaşam alanı belki de orası olacak. Yani keşke bunu görebilsek ama daha yolun çok başındayız” dedi. 

Yıldız, “Sizde gitmek ister miydiniz?” sorusuna ise “elbette gitmek isterim” dedikten sonra bunun pek de imkan dahilinde olmadığını söyledi.

Yıldız şöyle konuştu: “Fakat bu sadece bir hayalden ibaret, oraya giden insanlar çok şanslı insanlar olacak ve hayatlarının belki de en özel anlarını yaşayacaklar. Keşke bizde gidebilsek ama işte maalesef bu süreci böyle takip etmeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki bu araştırmalar ve yolculuk insanlık tarihinde çok önemli bir yere sahip olacak” dedi.

Uzay ve feza işleriyle çok ilgilenmediğini belirten dükkân sahibi Kerem Demiralp ise Mars yolcuğunun bizi çok ilgilendirmediğini; halkın yaşam mücadesinde olduğunu söyledi.

Demiralp, “Ben aile geçindirdiğim için ve yoğun bir iş temposunda olduğumdan dolayı bu tarz olaylara çok hâkim değilim. Ama tabi ki insanlık açısından baktığımızda çok önemli bir gelişme olduğunun farkındayım” dedi.

Şimdi gözler Space X’in ne zaman fırlatılacağına döndüğü kadar ilk yolcularının kimler olacağı da merak konusu. Ülkemiz gençleri ise bu konuda da yaya kalınacağı endişesi içerisinde gelişmeleri izlemekle yetiniyor.

HABER: EGE VARNA