İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencilerinden Shanli Motiei ve Ramin Ghatari tarafından geliştirilen ve dünyada açık yaraya uygulanan ilk merhem olma özelliği taşıyan “Mumurgan” adlı girişim ilgiyle karşılandı. “Mumurgan” projeleriyle ilgili Imagine Tomorrow ve Jastartup’ta ödül kazanan Motiei ve Ghatari ile projeleri hakkında konuştuk.

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği öğrencisi Shanli Motiei ve Tıp Fakültesi öğrencilerinden Ramin Ghatari “Mumurgan” adlı girişimleriyle dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Açık yara üzerinde kullanılacak ilk merhem özelliği taşıyan “Mumurgan”, ayrıca 4. derece yanıklara kadar uygulanması ve bitkisel özlü olması sebebiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Yaklaşık 5 yıldır çalışmalarını sürdüren Motiei ve Ghatari, bu süreç içerisinde hocalarından ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nden destek aldıklarını belirtti. Girişimleriyle ses getiren Motiei ve Ghatari ile Mumurgan ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik.

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Motiei: Merhabalar ben Shanli Motiei. İstanbul Aydın Üniversitesi içerisinde bulunan Tekmer adlı birimde “Şifacı Sağlık Hizmetlerinde” çalışmaktayım. Bunun yanında İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitim hayatımı sürdürmekteyim.

Ghatari: Benim ismim de Ramin Ghatari. Şifacı Sağlık Hizmetlerinde Shanli ile beraber çalışmaktayız. Aslında bu işe ve piyasaya üniversitemizin sunduğu laboratuvarlar ve verdiği destekler sayesinde çalışmamızı ilerletme fırsatı bulduk. Aslında 2020 yılında Mumurgan adlı merhemimizin patent başvurusunu yaptık. Patent başvurusunun ardından yarışmalara katıldık. İlk olarak üniversitemizin “Imagine Tomorrow” adlı etkinliğinde üçüncü olduk. Hemen ardından da “Jastartup” adlı Avrupa Birliğinden ve ülkemizden çeşitli katılımcıları olan yarışmaya girdik orada da ikinci olduk. Bu yarışmalar sayesinde FedEX ve Bloomberg gibi büyük firmaların ilgisini çekmeyi başardık. Bu firmalardan FedEx ile daha iyi ilerledik. Çünkü onlar bizim ne kadar büyük bir şey yaptığımızı daha iyi anlamışlardı. FedEx ile özellikle uluslararası kargo transferinde bize yardımcı olabileceklerini düşündük. Kısacası katıldığımız bu yarışmaların sadece ödül bazında değil, sponsor bazında da bize fazlasıyla faydası oldu.

Daha sonra bir yatırımcı arayışı içine girdik ve şu anda da anlaşabileceğimiz birkaç firma bulunmakta. Yakında da piyasaya sürebilecek duruma geleceğiz fakat hala yatırımcılarla görüşme sürecindeyiz.

Ürünün hikayesini anlatır mısınız?

Motiei: Aslında Ghatari ile biz çocukluk arkadaşıyız. Bizim ilginç hikayemiz de çocukluğumuzdan geliyor. Büyüklerimiz yemek yaparken biz de çok etkilendik. Ghatari ile beraber neden biz de yapamıyoruz dedik ve mutfağa geçtik. Önce bir çorba yapalım dedik, sıcak su kaynattık ardından kazara üstümüze döktük ve yandık. Hatta Ghatari’nin bacağında hâlâ yara izleri duruyor. Yandıktan sonra ise uzun süre tedavi gördük. O zamanlar çocuktuk çok acı da çektik. Tedavi süremiz yaklaşık 5-6 ay kadar sürdü. Ondan dolayı da gelecekte çocuklar yanık yüzünden acı çekmesinler diye düşündük ve tabi ki İbn-i Sina ilmine dayanarak doğal ve organik bir ürün geliştirmeye çalıştık.

Ghatari: Merhemi dört yıl laboratuvar ortamında çalışarak ve sürekli deneme-yanılma yöntemi kullanarak elde ettik. İran’da da 27 kişinin üzerinde deneyerek merhemimizi Türkiye’de piyasa sürmeye geldik.

Piyasadaki diğer merhemlerden farkınız nedir?

Motiei: Bizim merhemimizi diğer merhemlerden ayıran en önemli etmen dünyada ilk kez açık yaraya kullanılacak bir merhem olmasıdır. Piyasada her türlü merhem bulunmakta fakat hiçbirinin açık yaraya kullanılma izni bulunmamaktadır.

Ghatari: Özellikle 3. ve 4. dereceden yanıklarda, dünya üzerinde merhem uygulaması yoktur, Dünyada ilk olarak bu merhemi üçüncü ve dördüncü dereceden yanıklarda, yani yara olduğunda ve iyileşip izi gidene kadar uygulanabilir olacak. Merhemin uygulama süresi 10 gündür ve yara izinin tamamen ortadan kalkması ise bir ile iki ay arasında değişiklik göstermektedir.

Ürünün krem kategorisinde anılması sizce doğru mu?

Ghatari: Tıp alanında krem ve merhem arasında farklılıklar vardır. Biz kremden ziyade ürünü merhem olarak piyasaya sürmek istiyoruz. Krem olarak anılması piyasada bize olumsuz olarak yansıyacaktır.

Kaç yıllık bir çalışma ve bunun denemeleri nasıl yapıldı?

Motiei: Çalışmamız yaklaşık beş sene kadar sürdü. Biz Ar-Ge çalışmalarını ilk önce İstanbul Aydın Üniversitesi’nde yapmaya başladık. Ama bunun öncesinde Ghatari İran’da merhem çalışmaları yapıyordu. Merhem çalışmamızı burada yani üniversitemizde tamamlamış olduk.

Ghatari: Dört yıl merhem üzerinde altyapı çalışmalarımız oldu. Laboratuvar ortamında çok fazla denemelerimiz oldu. Okulumuzun da bize sağladığı imkanlar sonucunda çalışmalarımızı tamamlamış olduk.

Mumurgan ile ilgili aldığınız geri dönüşler nelerdir?

Motiei: Aslında biz bu ürünü tasarlarken ve geliştirirken özgüvenimizi ve gücümüzü hocalarımızdan aldık. Gerçekten ilk gün beri her aşamada bizi desteklediler ve yardımcı oldular. Kendi adıma İstanbul aydın üniversitesine ve hocalarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bizi tamamlayan unsurlar oldular.

Ghatari: Bu konu ile ilgili örnek vermek istiyorum: “Bir araştırmacı masasında oturup konuyu araştırırken kafasına hemen bir fikir gelir ve bu fikri uygulamak ister. Bu fikri uygulayabilmek için ise laboratuvara ihtiyaç duyar. Laboratuvara gitmek için çeşitli izinler alması gerekir öğrencinin. Bu süreç uzundur. Bu durumda heves kaybolabilir.” Ben ise laboratuvar ortamına ne zaman geçmek istesem hocalarımdan olumlu geri dönüşler aldım. Bu durumun bize olumlu katkısı oldu.

Önümüzdeki dönemde yeni sürprizleriniz olacak mı?

Ghatari: Aslında başka sürprizlerimiz de olacak. Şu anda bunlardan kısaca bahsetmek istiyorum. Biz sadece burada merhem alanında yoğunlaşmıyoruz. Burada güçlü fakültelerimiz ve değerli hocalarımızla birlikte farklı projeler üzerinde de çalışıyoruz. Aynı zamanda bu projelerinin patentleri ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Zamanı gelince bunları da açıklayacağız.

İstanbul Aydın Haber Ajansı olarak yaptıkları çalışma ile ses getiren Shanli Motiei ve Ramin Ghatari’ye bundan sonraki çalışmalarında başarı diliyoruz.

Haber: Emirhan Elibol – Emirhan Bulat