Önce akıllı telefonlar, ardından akıllı saatler ve şimdi de akıllı ayakkabılar… Ixigo isimli şirket, sahiplerine sayısız özellik sunan dünyanın ilk akıllı ayakkabılarını piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Kullanıcılara, ayakkabılarınızdan ne bekliyorsunuz; ayaklarınızı ısıtmasını mı yoksa koşunuzu takip etmelerini mi istiyorsunuz gibi sorular soran şirket bir ayakkabıda olması gereken tüm donanımları fazlasıyla yerine getirmiş gözüküyor.

Suya ve Toza Karşı Dayanıklı

Ixigo’nun ShoesX adı verilen ayakkabısının ilk ve en çok öne çıkan özelliği USB IP67 dereceli bağlantı noktası. Geliştirilen akıllı ayakkabı, Hem toza hem de IP 67 dereceli bağlantı noktalarıyla suya da dayanıklı. Dünyanın ilk akıllı ayakkabısı, su içinde 1 metre derinliğe kadar su direnci sağlayabilecek.

Ayakkabımı Bul Seçeneği

Şirket, ayrıca ayakkabıların içinde bulunan sensör ile çalınan ayakkabılarınızı takip etme seçeneğini sunuyor. Geliştirici firma, “ayakkabımı bul” seçeneği ile bir uygulama sunuyor. Uygulama ayakkabıların bulunduğu alanı göstererek yeniden bulunmasını kolaylaştırıyor. ShoesX aynı zamanda egzersizde yakılan kalorileri, kalp hızınızı ve atılan adımlarınızı da takip edebilecek özelliklere de sahip.

Kameralı Ayakkabı: Gözünüz Arkada Kalmayacak 

ShoesX’in yetenekleri bunlarla da sınırlı değil. Bu ayakkabılar arka kamera donanımıyla görüntü açınızı 360 dereceye çıkartabiliyor. Öndeki iki gözünüzle yetinmediğiniz durumlarda ayakkabılarınız devreye girerek gözünüzün arkada kalmamasını sağlıyor. İhtiyaç duyduğunuz zamanlarda ShoesX’in arka kamerası ayakkabının arkasından aldığı görüntüleri canlı olarak telefonunuza yansıtarak arkanızda olan biten her şeyi size gösterebiliyor.  


Ixigo’nun bu özel ayakkabıları, yalnızca arka kamerayla değil, aynı zamanda bir ön kamerayla da dikkati çekiyor. Ellerinizin bir özçekim yapacak  kadar uzun olmadığını düşünüyorsanız, bacaklarınızı uzatıp ayak başparmağınızla ayakkabınıza dokunmanız yeterli. Ön kamera sadece özçekim yapmak  için değil, QR kod okutmak için de kullanabiliyor ve gerektiğinde ödemelerinizi bile gerçekleştirebiliyorsunuz.

Şarj Problemi Yok

Elbette bu kadar donanıma sahip akıllı ayakkabıların şarj edilmesi nasıl sağlanır diye düşünüyoruzdur. Ixigio’nun ürettiği ShoesX’in otomatik şarj edilebilir pili, ayakkabının yürürken kazandığı kinetik enerji ile yeniden şarj oluyor. Sadece bununla da yetinmeyen ayakkabılar da neredeyse yok yok. Kinetik enerjiyle şarj olabilen akıllı ayakkabılar, pil gücünü USB kablosuyla cep telefonlarına aktarıp telefonunuzu da şarj edebilme imkanını sunuyor.

Ayak Üşümesine Son

Ayaklarınız üşüyorsa bu ayakkabı tam size göre olabilir. Akıllı ayakkabıları ısıtmak için dahili bir ısıtıcı özelliği de mevcut. Şirket, bu özelliği -20 derecede test ettiğini ve Everest Dağı’nda gezme gibi bir planınız varsa, Ixigio bu ShoesX’in sizin için iyi bir seçim olacağını düşünüyor.

Yakın Bir Tarihte Piyasaya Girmesi Bekleniyor


Dünyanın ilk akıllı ayakkabılarının 2022 Nisan ayının ortasına kadar çevrimiçi olarak satışa sunulacağı tahmin ediliyor. Şirket, ayakkabıların fiyatını açıklamasa da oldukça yüksek rakamlarla satılacağı düşünülüyor. Normal ayakkabılarla karşılaştırıldığında ShoesX’in 150$ – 200$ fiyat aralığında olması bekleniyor.

HABER: MUHAMMED ARDA DEMİR