Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED) Başkanı ve Türkiye’de ki dönerin tek tescil sahibi aynı zamanda Reis Dönerin sahibi olan Mehmet Mercan, “Döner sadece yemek değildir, döner sağlıktır, döner özlemdir, döner nimettir, döner dünya markasıdır. Döneri bir dünya markası yapma konusunda çalışıyorum, ben bu çalışmaları yaparken hem 100 milyar dolarlık bir sektörü ülkeme kazandırıyorum hem de ülkemin kültürüne sahip çıkıyorum” ifadelerini kullandı.

2021 Aralık ayında Uluslararası Döner Federasyonu’nun dönerin tescil konusundaki çalışmaları resmiyet kazanarak, döner tescillendi. Tescil belgesi Ankara’da Türk Patent ve Marka Kurumu’nda düzenlenen törenle federasyon yetkilerine taktim edildi.  Uluslararası Döner Federasyonu başkanı Mehmet Mercan, dönerin tescillerini aldıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.

Döner Federasyonu  (UDOFED) döner sektörünün sanayileşmesi ve kayıt dışının önüne geçilmesi amacıyla başlatılmış olduğu çalışmalara hız verdi. Bu çerçevede Türkiye genelinde tüm üretim ve satış noktaları kayıt altına alındı.

Döner ‘Geleneksel Ürün’ Olarak Tescillendi

Tarihi 1400’lü yallara dayanan Döner bugün ülkemizde kültür mimarları arasına girmiş geleneksel tescilli bir üründür. UDOFED Genel Başkanı Mercan, “ Dönerin tescillenmesiyle Türk ekonomisine katkısının artacağını” söyledi.

Döner UNESCO Yolunda

Anadolu’n bağrından çıkan ve inanılmaz lezzeti ile asırlardır bu toprakların yiyeceği olan döner, Türkiye’nin global gıda pazarında ayaküstü markası olma yolunda adım adım ilerlemektedir. Uluslararası Döner Federasyonu başkanı Mehmet Mercan “Dönerin, geleneksel ürün adı başlığıyla tescilini ülkemize kazandırdık. Artık döner tescilli bir üründür. Daha önce Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne alınan geleneksel tescilli ürünümüz döner için çok yakın zamanda UNESCO’ya başvuru yapacağız, 2023’e kadar da UNESCO’ya tescilini yaptırmış olacağız.” dedi.

Mercan, “Tarım bakanıyla yürütmüş olduğumuz çalışmalarda da ülkemizde tescilini kazandırdığımız dönerin,  Avrupa birliğine de resmi başvurusunu 1 ay gibi çok kısa bir süre içerisinde, hem İngiltere’ye hem Almanya’ya yapıp tescil altına alma” çalışmalarını yürüteceklerini belirtti.

Yılda 5 Milyon Tonluk Tüketim

Döner yılda 5 milyon insan tarafından sevilerek yenmektedir. Geleneksel dönerin, dünya yemekleri arasında %60 pazara sahip olarak dünya genelinde yan sanayisiyle birlikte ekonomik büyüklüğünün 100 milyar dolara ulaştığını söyleyen Mercan, “Bu bizim yemeğimizdir, ülkemizin yemeğidir.  Bu ülkenin kültüre, sosyal, ekonomik,  zenginliği olan bir nimettir” dedi.

Döneri Dünyaya Anlatan Kişi

“Döner bir dünya markasıdır, döner geçmiştir gelecektir, döner, sadece bir yemek değildir.” diyen Mercan, döneri dünyaya anlatan kişi olduğunu belirtti. Mercan, “Ülkemizin gerek bürokrasinden, sivil toplum kuruluşlarından, milletimizden o kadar çok olumlu dönüşler alıyorum ki, bu da beni çok mutlu ediyor. Oysa ben bu döner sektöründe iyileştirme çalışmaları yapma konusunda yola çıktığım zaman, yanımda yer alan birkaç kişiyle yola çıktım, şimdi etrafımda binlerce beraber yürüyecek dostlarım var.” dedi.

Dönercilikte İlk ve Tek Sivil Toplum Kuruluşu

Türkiye ve Avrupa’da, dönere sahip çıkmak ve sektörün sıkıntılarını çözmek için Uluslararası Döner Federasyonu’nu 2019 yılında faaliyete geçiren Mercan, federasyonun dönerin ilk ve tek sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayarak, sadece Türkiye’ye değil, dönerin olduğu her yerde sektörün temsilcisi, sesi ve güçlü savunucusu olduklarını belirtti.

Mercan, sözlerinin sonunda “döner Türkiye’dir, döner Türkiye’nindir” diyerek, döneri bir dünya markası yapacaklarını iddia etti.

HABER: MELTEM AKGENÇ