Nisan ayı sıralarında çalışan ve hissedarların özel bilgilerinin çalınmasıyla gündeme gelen Yemeksepeti yine aynı konudan muzdarip. Şirketten yapılan açıklama kullanıcılar adına bir sorun olmadığı ve bir güvenlik açığının olmadığı yönündeydi. Ancak bir sosyal medya fenomeni hacker grubu ile iletişime geçerek olayın detaylarını Twitter hesabında yayınladı. Yemeksepetinin açıklamasını yayınlayan hacker grubu istedikleri ücreti vermediği takdirde bilgileri satacağını açıkladı.

Hacker grubuyla iletişimi olan Teknoloji sayfası editörü Recep Baltaş konuşmaları metin haliyle Twitter üzerinden yayınladı. Fidyeyi BTC(Bitcoin) üzerinden talep eden grup fidye ödenmediği takdirde bilgileri satın alacak hazır müşterileri olduğunu da belirtti.

Yemeksepetinin açıklaması güvenlik açığı olmadığına yönelikti fakat hacker grubu bu açıklamayı da yalanlayarak “Gülünç” şeklinde bir mesaj yolladı. Olayın ortaya çıkmasından önce Nevzat Aydın CEO’luk görevinden istifa etmişti. Baltaş’ın açıklamalarına göre Nevzat Aydın kendisine durum açıklandıktan sonra istifa etti. Hissedarların ve birçok çalışanın İsim soy isimleri, ev adresleri ve telefon numaralarını ifşa eden hacker grubu bir web sitesinde bu bilgileri yayınladı.

Baltaş’tan sonra konuya bağımsız gazeteci İbrahim Haskoloğlu da benzer bir yöntem izlemiş ve kendi bilgilerini elde edebilmişti.

Yaşananların ardından Yemeksepeti, resmi Twitteradresi üzerinden bir açıklama yayınlandı. Yayınlanan açıklamada herhangi bir sızıntının yaşanmadığı dile getirildi. Ayrıca hacker’lar tarafından yapılan fidye talebinin karşılanmayacağının altı çizildi.

Sızıntının doğru olması durumunda Yemeksepeti, Kişisel Verilerin Korunması Konanu (KVKK) kapsamında yüksek oranda cezalarla yüz yüze gelebilir.

Haber: Şeref Alperen KOÇ (İAHA)