Türkiye ile Almanya arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 60. yılında Küçükçekmece de düzenlenen sergide,  İnsanların göç macerasını anlatan fotoğraf sergisi açıldı.

Türkiye ile Almanya arasında işgücü anlaşmasının imzalanmasının üzerinden tam 60 yıl geçti. İmzaların atıldığı 30 Ekim 1961 yılından başlayarak Almanya’nın göçmen işgücü alımını durdurduğu 1973 yılına kadar  yaklaşık 800 bin kişi Türkiye’den Almanya’ya göç etti.

İki kültür arasında bugün Almanya’da dördüncü kuşak yetişiyor. Almanya’ya işçi olarak gelenlerin torunları artık bilim insanları, iş insanları ya da milletvekilleri olarak karşımıza çıkıyor. Göç uzmanlarına göre, Türk göçmenler 3-4 nesil içerisinde sosyal sınıf atlama süreci bakımından küresel çapta en başarılı gruplardan biri oldu.

Söz konusu göç süreci bugünlerde Atakent Kültür ve Sanat Merkezinde açılan bir fotoğraf sergisine konu oluyor. Sergide çeşitli kaynaklardan alınan fotoğraflar eşliğinde Anadolu insanının öyküsünü değişik bir dille izleyicilerle buluşuyor.

Sergi, insanımızın, bir dilim ekmek için uzak ve bilmediği bir ortama göçünün öyküsünü genel bir görüş bütünlüğü etrafında aktarmayı hedefliyor. Bunu yaparken de görsellik ile iş gücü göçünün temel özelliklerini ve toplumsal değişimlerini canlandırmak da amaçlanıyor.

Yöneticiliğini Fahri Aral’ın yapıyor

Türkiye’den Almanya’ya Göçün 60. Yılı” isimli sergi, konuyla yakından ilgilenen ve önemli kaynaklara imza atanların düşünceleriyle daha zengin bir hale geliyor, Yöneticiliğini Fahri Aral’ın yaptığı sergi, 17 Kasım’a dek devam ediyor. Sergiye İngiliz yazar John Berger, Prof. Dr. Stephen Castells, Prof. Dr. Stuart Hall, Prof. Dr. Ayhan Kaya, Prof. Dr. Lea Nocera uzman ve sanatçılar katkıda bulunuyor.

Haber: Şeref Alperen Koç