UNESCO tarafından 1985 yılında Dünya Miras Listesi’ne alınan Zeyrek mahallesinde tarihi doku yenileniyor. Fatih belediyesi tarafından ilk etapta belirlenen 11 binanın yenileme çalışmaları sürüyor.

1985 yılında UNESCO tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda Fatih ilçesinde bulunan Zeyrek mahallesi Dünya Miras Listesi’ne alındı. Tarihin içinde vermiş olduğu yaşanmışlıklarla beraber iyice yıpranan tarihi doku yenileme çalışmaları orijinal mimariye zarar verilmeden devam ediyor.

İstanbul’un işlek caddelerinden birisi olan vatan caddesinin hemen yukarısında bulunan Zeyrek Mahallesi, İstanbul’un fethinden sonra kurulan ilk mahallesi olma özelliğini taşıyor. Mahallenin halen büyük bölümü çok bakımsız ama gösterişli ahşap binalardan oluşuyor.

Belediye çalışmalarla sivil mimarlık örneği olan ahşap binaların gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılmasını amaçlıyor. Bakım ve onarımlar Geleneksel Ahşap Atölyesindeki profesyonel ekipler tarafından yapılıyor. Zeyrek bölgesinde başlangıç olarak tespit edilen 11 adet tescilli ahşap binanın 5’inde çalışmalarda sona gelindi.

UNESCO tarafından miras listesine alınan bir diğer yapı ise Molla Zeyrek Camii eski adıyla Pantokrator Manastır Kilisesi. Doğu Roma döneminden beri ayakta kalmayı başarmış bu yapı da gelecek nesillere aktarılmak adına koruma altına alındı. Zeyrek mahallesine adını veren Camii Ayasofya’dan sonra İstanbul’da ayakta kalmayı başarmış en büyük eski kilise yapısıdır. 2010 yılından bu yana yapı hazırlanan restorasyon projeleri doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor.

İstanbullular restorasyon çalışmalarının bir an önce bitirilmesini ve şehre yeni bir çekim merkezinin kazandırılmasını bekliyor.

HABER: MEHMET TAŞDAN, KAAN CEYLAN, KAAN VARDAR