Geçen yıl İstanbul’da palamut bolluğundan sonra bu yıl çinekop ve lüfer bolluğu yaşandı. Balıkçıların tuttuğu çinekopların büyümesi ve lüfere dönüşmesiyle balık tezgahlarında lüfer bollaştı. Geçen yıl 120 TL olan lüfer, bu yıl tanesi 35 TL’ye kadar düştü. Avcılar Balıkçısı Hasan Taşkın, Aralık ayında Karadeniz’den barbun, mezgit, hamsi ve istavrit beklediğini söyledi.

Av yasağının kalkmasının ardından balık tezgahlarında bolluk yaşandı. Yıllardır yüksek fiyattan satılan balıklar, bu yıl düşüş yaşadı. Lüfer ve çinekopta bolluk yaşandığını belirten balıkçılar, palamutun az olduğunu hamsinin ise bollaşarak fiyatların tezgahlarda 15 TL’ye kadar düştüğünü söyledi. Aralık ayında balıkların daha da bollaşarak fiyatlarda da düşüş yaşanmasıyla vatandaşın bu sene balığa doyduğunu ifade etti.

Çinekopun kilosu 45 TL’den satılırken, 40 TL’ye düştü. İstavritin kilosu 25 TL, mezgitin kilosu 20TL, hamsinin kilosu ise 15 TL’den satılmaya devam ediyor. Palamutun tanesi 40-50 TL’den satılırken lüfer balığı yıllar sonra tanesi 25-30 TL’den satılıyor.

Taşkın, tezgahlarda her çeşit balığın bulunduğunu söyleyerek, “Balık avına göre fiyatlarda bazen artış ya da düşüş yaşanıyor. Vatandaşın ilk tercihi olan hamsinin fiyatı 15 TL’ye kadar düştü. Suların soğumasıyla birlikte hamsi bollaşır. Ocak ayına kadar hamsinin fiyatı aynı kalır diye düşünüyoruz. Bu aralar daha çok lüfer balığı gelmeye başladı. Balığa talep çok fazla. Palamut, diğer balık çeşitlerine göre daha kısıtlı geliyor. Vatandaşın genel talebi palamut, hamsi ve istavrit oluyor. Lüfer de bol olunca küçük balıklar az oluyor. Çünkü lüfer küçük balık öğütücüsüdür. Aralık ayına kadar lüferin fiyatı çıkabilir. Balık piyasası iyi olacak. Çok şükür işlerimiz bu sene iyi” dedi.

Güncel balık fiyat listesi

Çinekop 40 TL

İstavrit 25 TL

Mezgit 20 TL

Hamsi 15 TL

Palamut tane 40-50 TL

Lüfer 25-30 TL

Haber: Betül KİREZ/ İrem BORA (İAHA)