Yayıncılık dünyasının popüler uygulamalarından biri olan Twitch, son günlerde kara para aklama skandalı ile gündemde. Birçok Türk yayıncılarının da adlarının geçtiği olayda 3 milyon TL’lik vurgun yapıldığı öne sürülüyor. Twitch ise yaptığı açıklamada veri sızıntısının gerçekleştiğini kabul etti.

Twitch

Amazon’un sahibi olduğu yayıncılık platformu Twitch, 6 Ekim Çarşamba günü gerçekleşmiş olan veri sızıntısından sonra sıkıntılı günler geçiriyor. İnternet dünyasının gündemine oturan bu gelişmeden sonra, platformda yayın yapan bütün yayıncıların gelirleri ortaya çıktı. Türkiye’de ise bir forum paneli üzerinden 27 Ekim tarihinde konu ile ilgili tartışma yaşayan iki kullanıcı Twitch üzerinden kara para aklama olayını ifşa etti.

40-50 kişinin izlediği yayıncılar günde ortalama 2500 dolar kazanıyor…

Yaşanan tartışma sonrası Frmtr isimli forum platformu üzerinden ALCEROS21 ve polemiq31 isimli kullanıcılar verileri inceleyerek birçok yayıncının kara para aklama olayına karıştıklarını ortaya çıkardı. Günde 40-50 kişi tarafından izlenen yayınlarda, yayıncıların günlük olarak yaklaşık 2500 dolar kadar kazandıklarını keşfeden ALCEROS21 ve polemiq31 kara para aklama işinin çeşitli mafyatik örgütlenmelere kadar uzandığını belirttiler.

 Twitch’in yerleşik bağış sistemi ‘Twitch Bit’ adıyla biliniyor. Sistem izleyicilerin yayıncılara Bit göndermesini mümkün kılarken, yayıncılar biriken Bitleri yayıncı payını ve vergisini ödedikten sonra paraya çevirebiliyor.

Ortaya çıkan kara para aklama olayında sisteme giren mafyatik örgütlenmeler çeşitli yayıncılara yüksek miktarda Bit göndererek parayı akladıktan sonra, yaklaşık %20 oranında komisyonu yayıncıya bırakarak geri kalan paraları kripto birimleriyle geri alıyorlar. Yapılan tüm bu işlemlerin çalıntı kredi kartlarıyla gerçekleştiğini belirten kullanıcılar yasadışı olayın ortaya çıkmasıyla Twitter’da #TemizTwitch hashtagiyle tepkilerini ortaya koydular.

Ahmet ‘Jahrein’ Sonuç: “Çalıntı kredi kartları İran asıllı”

Ahmet ‘Jahrein’ Sonuç

Türkiye’nin önde gelen teknoloji kanallarından biri olan Webtekno’nun videosuna konuk olan ünlü yayıncı Ahmet ‘Jahrein’ Sonuç, tartışmanın bir online MMORPG oyunu olan Knight Online yayını yapan oyuncular arasında yaşanmaya başladığını ve bu tartışmanın forum sitesine taşınarak diğer kullanıcıların da dahil olmasıyla skandalın ortaya çıktığını belirtti. Türkiye’nin en çok izlenen üç yayıncısından biri olan Sonuç, forumdaki kullanıcıların diğer yayıncıların gelirlerini araştırmaya başladıklarını ve bu araştırmalar sonucunda mümkün olmayan gelirlere rastlandığını söyledi.

Kara para aklama olayı yaklaşık 3 yıldır gerçekleşiyor

Bu tür işlemlerin en az 3 yıldır sürdüğünü belirten Sonuç, bu işin içinde olan yayıncıların da kendisine ulaştığını ve süreci anlattıklarını belirtti. Kara para aklama olayı ile ilgili bazı yayıncıların 2 yıl öncesinden teklif aldıklarını ve bu teklifleri Twitch’e mail yoluyla bildirdiklerini söyleyen Sonuç, bu olaylarla ilgili Twitch’in gerekli önlemleri almadığını söyledi. Sonuç, acilen siber güvenlik önlemlerine ihtiyaç olduğunu belirtirken, ABD’nin dev şirketlerinin bile güvenlik açıkları olduğu bir ortamda “Türkiye’de ne yapılabilir kestiremiyorum” dedi.

Konu ile ilgili adı geçen çoğu yayıncı olayı kabul etti

Twitch Türkiye’de yaşanan kara para aklama iddiasında adı geçen yayıncıların birçoğu, bu iddiaları kabul ederek sosyal medya üzerinden açıklamalar yaptı. Bu olayda adı geçen yayıncıların ortak söylemi, aracılar vasıtasıyla bu işe giriştikleri ve gelen paranın nereden geldiği hakkında bilgileri olmadıkları yönünde oldu.

Şimdi söz konusu kara para aklama olayları için nasıl bir hukuki sürecin işletileceği merak ediliyor.

Emirhan Elibol – Emirhan Bulat