İstiklal Caddesi’nden Tünel’e doğru giderken mazisi 1955’lere kadar dayanan kitabevi, Beyoğlu’nun kaosundan sıyrılmak için uygun mekan arayanlara birebir.

Alman bir babanın oğullarına bıraktığı, onların da büyütüp severek işlettiği kitap kafenin girişindeki kahve kokusu ve tatlıların görüntüsü iştahınızı açarken, aynı anda her yerinin baştan aşağı kitaplarla sarılı olması insanı Beyoğlu’nun kaotik havasından çekip çıkartıyor.

Kurucusu Franz Mülhbauer, 2. Dünya Savaşı zamanı İran’a gitmek için uğradığı Türkiye’ye gelip Türkiye’yi çok sevince burada kalıp bu kitabevini açıyor. Özellikle 2015’de kafe olarak da hizmet vermeye başlamasıyla ziyaretçi kitlesini genişleten ve daha gözde bir mekan haline gelen kitabevinin işletmeciliğini şimdilerde oğlu Thomas Mülhbauer ve Arzu Depiereux üstleniyor. Alman tatlılarına hâkim olanların uğrak yeri olan kitabevi özellikle meşhur Alman pastası “Bienenstich” ve bitki çayları ile anılıyor. Bienenstich’in yanı sıra tatlı konusunda kararsız kalacağınız kafenin elmalı turtası “Apfel Streusel” ve Peynirli keki “Kasekuchen” da oldukça meşhur.

Arzu Depiereux menüde tatlıların yanı sıra Alman yemeklerine de yer verildiğini belirterek, “Ağırlıklı olarak Türk aşçıların çalıştığı kafede özellikle lezzetiyle ünlü dana sosisi Frankfurter ve yanında sıcak şarap içme zevkini de sunuyoruz. Ayrıca Alman şef Anne tarafından yapılan ekmekler ve alkollü içeceklerin de bulunduğu kafemiz aynı zamanda hayvan dostu bir mekan olarak da biliniyor” dedi.

“TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİNİ OLUMLU YÖNDEN ETKİLİYOR”

Türk Alman ilişkilerinde de diyalogları olumlu açıdan etkileyen kitabevi, Almanya’dan gelen Alman ve Türk müşterilerin kafenin dekorasyonu sayesinde yabancılık çekmemelerini sağlıyor. Türk Alman ilişkilerini yansıtan dekorasyon rahat görünümüyle çalışmak ve okumak için gelenlerin ilk tercihi oluyor. Kitabevi alt katında çocuklar için boyama ve okuma kitaplarına ayrılmış alanı sayesinde aileler için de uygun.

Önceleri sadece ders kitaplarına yer verildiğini söyleyen Depiereux, “Şimdi Almanca ders kitapları ve Türkçe kitapların yanı sıra klasik kitaplar da okurlar için satışa sunuluyor. Türk yazarların Almanca baskısı ile yayımlanan kitaplarının da kitabevinde yer almasına özellikle önem veriyoruz. İngilizce kitapları da aralarında görmek mümkün” dedi.

Türk Alman Kitabevi kurulduğu tarihten bu zamana kadar Alman kültürünü düzenli biçimde muhafaza eden ve kültürler arası diyaloglarda etkisini sürdüren en kapsamlı kitabevi. Kitabınızı okuyabildiğiniz, kitap satın alabildiğiniz ve çalışmak haricinde buluşmalarınızı planlayabileceğiniz bu sıcak mekanı bir sonraki Beyoğlu turunuzda mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

HABER: Berfin KAHRAMAN/ Ceren KAHYA/ Zehra SEMERCİ (İAHA)