İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan 460 yıllık Gülfem Hatun Camii’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Cami içerisinde yapılan çalışmalarla ilgili çalışanlardan ve çevre esnafından bilgiler aldık.

Üsküdar’da bulunan ve daha önce yapılan restorasyon çalışmalarında orijinalliğinde uzaklaşılan Gülfem Hatun Camii’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Üsküdar Belediyesi tarafından planlanan restorasyon çalışmaları neticesinde cami orijinal haline döndürülüyor.

Gülfem Hatun Camii’nde gerçekleştirilen restorasyonda çalışan Muhammed Parlak, yapılan çalışmaların amacının özellikle bir önceki restorasyonun enkazını kaldırmak olduğunu belirtti. Bir önceki restorasyon çalışmalarında kullanılan çimento ve tuğla gibi malzemelerin Osmanlı mimarisinde kullanılmadığını söyleyen Parlak, buna rağmen burada gerçekleşen önceki restorasyon sırasında tavan kısmının tamamen beton ile kaplandığını ve bu durumun caminin doğallığını kaybetmesine sebep olduğunu ifade etti. Buradaki yapının yaklaşık 500 yıllık tarihi bir yapı olduğunun öneminden bahseden Parlak:

“Burada yaklaşık 500 yıllık bir yapıdan bahsediyoruz. Bu yapıyı tekrardan eski doğasına kavuşturmak için orijinalinde bulunan ahşap kubbeyi yeniden kazandırmaya çalışıyoruz.” diye sözlerini noktaladı.

Gülfem Hatun Camii etrafında esnaflık yapan Hamza Ensaroğlu, özellikle turistlerin bu bölgeye yoğun ilgi gösterdiğini ve caminin restorasyonunun dolayı memnuniyet duyduklarını belirtti. Ensaroğlu, Gülfem Hatun Camii’nin tarihi itibariyle önemli bir yapı olduğunu vurgulayarak, özellikle 1960’lı yıllarda çıkmış olan yangından sonra yapılmış olan restorasyon çalışmalarıyla birlikte doğallığını ve eski mimarisini kaybettiği söyledi. Orijinal halinin çok daha farklı olduğunu belirten Ensaroğlu: “Gülfem Hatun, buradaki caminin bire bir aynısı Bosna-Hersek’e  de yaptırdı. Orada aslına uygun çalışmalarla birlikte doğallığı hiçbir şekilde bozulmadı. Kısacası betonlaşmış bir yapının orijinalliğini geri kazanması bizleri mutlu etti.” diyerek sözlerini tamamladı.

Edinilen bilgilere göre çalışmalar sırasında cami içerisinde bulunan lojman ve tuvaletler kaldırıldı. Bunların yerine aslına uygun olarak alanın düzeltileceği bilgisi verildi. Çalışmaların 2022’nin Nisan ayına kadar süreceğini ve o tarihe kadar caminin ibadete kapatılacağı öğrenildi.

Haber: Emirhan Bulat – Emirhan Elibol – Kaan Çağlar