İstiklal Caddesi’nde bulunan İstanbul Sinema Müzesi sinema severlerle buluşuyor. Tarihi Atlas Sineması’nın olduğu pasajda bulunan müze, Yeşilçam sinemasının ünlü filmleriyle ilgi odağı oluyor. Ziyaretçilerine video gösterilerinin yanı sıra, film afişleri, Yeşilçam oyuncularının kostümleri ve teknik araç gereçler de sergileyen müze üç kattan oluşuyor. Müze, her katında ziyaretçileri sinema tarihine bir adım daha yaklaştırıyor.

Müzenin birinci katında Adile Naşit ve Kemal Sunal’ın balmumu heykelleri bulunuyor. Yeşilçamın ünlü filmlerinden olan Süt Kardeşler’deki korkunç karakter gulyabani de salonun tam baş köşesinde ziyaretçileriyle buluşuyor. Yeşilçam’a dair neredeyse her şey bu müzede yer alıyor. Müzenindeki akıllı uygulamalarla birçok filme dair bilgilere kolayca ulaşılarak, İstanbul’un sinema tarihinde bir yolculuk yapılabiliyor. Ayrıca yine aynı kattaki yeşil ekran sayesinde ziyaretçiler istedikleri film sahnesine kendilerini yerleştirebiliyor.

Yeşilçam filmlerinde kullanılan telefonların sergilendiği odada ise ziyaretçiler Yeşilçam oyuncularıyla konuşma fırsatı buluyor. Telefonları teker teker kaldıran ziyaretçiler sergilenen telefonların diğer ucunda Ayhan Işık’la, Adile Naşit ya da Münir Özkul’la karşılaşabiliyor.

Müzede, Türk sinemasının hafıza havuzu olarak adlandırılan etkileşimli dijital masa uygulamasıyla ziyaretçiler çok sayıda film, oyuncu, yönetmen ve senarist gibi sinemamızın emekçilerine de tek tuşla ulaşabiliyor. Aynı şekilde salonun büyük bir kısmını kaplayan dev bir ekranla Yeşilçam filmlerinden kesitler gösteriliyor. Yine aynı katta bulunan Artırılmış Gerçeklik Odası ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.  Burada bulunan Kapalı Çarşı’nın üç boyutlu haritasında, sinema tarihimiz boyunca çarşıda çekilen filmlerin sahneleri tekrar canlandırılıyor.

Müzenin ikinci katında Türk sinemasında kullanılan çeşitli kameralarla beraber 10. Yıl Nutkunun çekildiği tarihi kamera sergileniyor. Türk Sinemasının çeşitli dönemlerinde farklı baskı teknikleri kullanılarak tasarlanmış afiş örnekleri de burada yer alıyor. Bu katta film sahneleri bu kez projeksiyon cihazlarıyla yansıtılarak ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Müzenin üçüncü katında ise süreli bir sergi bulunuyor. Sergide ilk göze çarpan eser Nazarin filminin afişi. Filmin yönetmeni Luis Bunuel’in iç dünyasını yansıttığı filmde yaşadığı topluma da ciddi eleştiriler getiriyor. Nazarin filmine ait çekim afişleri ve fotoğraflar sergide ziyaretçileriyle buluşuyor. Fotoğrafçı Manuel Alvarez Bravo tarafından çekilen fotoğraflar serginin büyük bir kısmını oluşturuyor.

İstanbul  Sinema Müzesi pazartesi hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaretçilerini bekliyor. Giriş ücreti olarak 30 Lira alınan sergi öğrencilere yalnızca 15 Lira.

HABER: RUNAHİ ÖZAY- IULİA POKİDOVA