Papalık İstanbul gayriresmi temsilcisi Rinaldo Marmara İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından basılan ve Vatikan Dış İşleri Bakanlığına ait gizli arşiv belgelerini içeren kitabını imzalayarak açıklamalarda bulundu.

Papalık İstanbul Temsilcisi Rinaldo Marmara’nın Vatikan Dışişleri Bakanlığı Arşivlerinde yaptığı titiz çalışmanın bir ürünü olan “Türkiye – Vatikan (Papalık) Diplomatik İlişkilere Doğru” başlığındaki kitap Papalıkla Türkiye arasındaki resmi yazışmaların tıpkı basım belgelerinden oluşuyor. Belgeleri, orijinal dilleri olan Fransızca ve İtalyancalarını günümüz yazımına uygunlaştırarak basıma hazır hale getiren Marmara, amacının sadece belgeleri araştırmacıların hizmetine sunmak değil aynı zamanda Vatikan arşivlerine nasıl ulaşılabileceğini de göstermek olduğunu belirtti.


Vatikan arşivlerinin onlarca raftan oluşan ve 80 kilometreden fazla bir uzunluğa sahip olduğu biliniyor.

Söz konusu belge yığını içinde, 1925 ile 1930 tarihleri arasındaki dönemde Papalık İstanbul Temsilciliği yapan İtalyan Piskopos Angelo Rotta’nın faaliyetleri ve yazışmalarını ayıklayan Marmara, belgelerin hem genç Türkiye Cumhuriyetindeki siyasal iklimi farklı bir açıdan ortaya koyduğunu hem de Katolik cemaatinin durumunu yansıttığını söyledi.

Kitapla ilgili sorularımızı yanıtlayan Marmara, arşivin gizliliği kaldırılan bölümünün çok küçük bir kısmında çalışabildiğini, daha geniş çalışmalar yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Yapılan söyleşinin ardından kitabını imzalayan Marmara, İstanbul Aydın Üniversitesinin katkıları için teşekkür etti.

İAHA