Cep telefonu kamerası aracılığıyla okutulan QR kodu, günlük hayatı kolaylaştıran teknolojiler arasında yer alıyor. QR kodu, adını İngilizce ‘’Çabuk tepki (Quick Response)’’ kelimelerinin baş harflerinden alıyor.

Peki, QR kodu nerelerde kullanılır? Ne işe yarar?

Restaurantlardaki menülerden internet bankacılığına, pandemi dolayısyla alışveriş merkezi girişlerinden, konser ve tiyatro gibi alanlara kadar QR kodunun kullanılmadığı hemen hemen hiç bir alan kalmadı. Hızlı ve temassız işlem özelliği sayesinde özellikle pandemi döneminde tercih edilen QR kotlu işlemler şimdi de Fatih halkının güvenliğini sağlıyor.

Önceki depremlerde büyük bir problem olarak ortaya çıkan deprem sonrası toplanma alanlarının oluşturulması ve halkın bilgilendirilmesi problemi bugünlerde Fatih Belediyesinin de gündeminde. İlçedeki 190 toplanma alanını QR kotlarıyla belirleyen Fatih Belediyesi, vatandaşların kendilerine en yakın toplanma alanını hızla tespit etmesini sağlamak amacıyla akıllı telefonlar için bir uygulama yaptırarak bu konuda öncü oldu. Toplanma alanlarını da QR kodlu tabelalarla donatan belediye bu sayede vatandaşların her nerede olurlarsa olsunlar en yakın toplanma alanını kolaylıkla ulabilmelerini sağlayacak bir sistemi hayata geçirdi.

Geçmişten bu yana birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Fatih ilçesi, aynı zamanda İstanbulun en kalabalık merkezlerinden birisi. Kalabalık ve eski yapılar denince de akla ilk gelen olası büyük İstanbul depremi.

Haber: Betül Kirez – İrem Bora