Dünyayı kasıp kavuran Güney Kore yapımı Squid Game dizisi kimileri tarafından sevildi, kimileri tarafından ise eleştirildi. Dizinin konusu çocuk oyunları oynatılarak yarıştırılan insanların kendilerine vaat edilen milyonlarca dolarlık ödül için ortaya koyduğu mücadele. Ancak bu oyunlar sanılanın aksine kaybedenin oyundan çıkmasıyla bitmiyor. Kaybedenler ölümle cezalandırılıyor.  Biz de Squid Game dizisinin izleyicilerinin görüşlerine başvurduk. Squid Game dizisinin topluma etkileri hakkında konuştuk.

Radyo Televizyon Sinema Bölümü Araştırma Görevlisi Özlem Vatansever dizi hakkında şunları söyledi:

Vatansever, Squid Game dizisinin son dönemin en popüler dizilerinden biri olduğunu belirterek, sıradan insanların birtakım borçlarını silmek için bir araya toplanarak oyun oynatılması ve bunun karşılığında yüklü miktarda para vaadi dizinin konusunu oluşturduğunu söyledi. Dizideki oyunların acımasızca sunulduğunu vurgulayan Vatansever sözlerine şöyle devam etti: “Bu oyunlar, Kore’nin çocuk oyunlardan yola çıkılarak yetişkinlere uyarlanmış. Ancak yetişkinlere uyarlanmış hali çocuk masumiyetinden çıkartılarak, acımazca sunuluyor. Çocuk oyunlarının “ya kazanırsın ya ölürsün. ”durumuna çevrilmesi gerçekten korkunç.

Ödülün sunduğu mükemmel ticari çekiciliğin bu insanların canlarını ortaya koymasına neden olduğuna vurgu yapan Vatansever dizinin ciddi psikolojik izlemelere açık olan bir gerilim filmi olarak görülebildiğini belirtti. Vatansever, kendisini rahatsız eden kısmın dizinin kırmızı tarafı olduğunu belirti. Vatansever, “Kan ve vahşet izlemekten çok keyif almadığımdan dolayı dizinin içerdiği azımsanamayacak kadar fiziki ve psikolojik şiddet miktarı beni çok memnun etmedi. Ancak seveni için gayet iyi bir miktar.” dedi.

Diziyi izleyen bir grup öğrenci ise “dizinin oyun oynanan kısımlarının güzel olduğunu, geri kalan kısımları ise sıkıcı ve gereksiz bulduklarını belirterek şiddet sahnelerinin çocukları kötü yönde etkilediğini söylediler. Kardeşi olan kimi öğrenciler ise çocukların dizideki mesajları anlayamadıklarını ve şiddet sahnelerine odaklandığını ardından da oyunları taklit ettiklerini ve birbirlerine zarar verdiklerini gözlediklerini vurguladılar.

Haber: Runahi Özay- Iulia Pokidova