Et ve Süt Kurumu’nun kırmızı ete yönelik yaptığı son zamlar hem esnafı hem yurttaşı olumsuz yönde etkiledi. Bugünden itibaren tezgâha yansıyacak yeni fiyatlar için esnaf “Biz bile evimize et götüremiyoruz” şeklinde değerlendirirken, yurttaş “Son zamlarla sarsıldık” dedi.

Et ve Süt Kurumu kırmızı ete zam yapıldığını duyurdu. Buna göre; 1 kilogram (kg) kıyma 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya yükseldi. Bugünden itibaren tezgâhlara yansıyacak zamlar, yurttaşın ve esnafın sorunlarını da katlandırdı.

İstanbul Fındıkzade’de konuştuğumuz Can Kasap’ın sahibi Zafer Sarıtaş, masraflarının dahi çıkmadığını söyledi. Son zamlarla beraber iki kilogram etin 300 lira üstüne çıktığını belirten Sarıtaş, “İnsanlar alamıyordu, artık hiç alamayacak. Gelen kilo yerine gramla alışveriş yapıyor. Mesela on liralık, yirmi liralık kıyma istiyorlar. Bir avuç geliyor. Biz onu tartıp vermeye utanıyoruz” dedi.

‘KASABIM AMA EVE ET GÖTÜREMİYORUM’

Yine Fındıkzade’deki Topaloğlu Et’in sahibi Ali Sır ise, “Ben kasap olmama rağmen ben bile evime zor et götürüyorum. Fiyatlar aldı başını gitti. Şimdi bu yeni zamlar yansıdığı zaman iyice artacak. E kimse alamıyordu ki doğru düzgün, peki şimdi nasıl olacak, merakla bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Uzun yıllardır bu mesleği yapan Sır, “Peki eskiden nasıldı?” diye sormamız üzerine şu cevabı verdi: “Eskiden insanlar kilo kilo alırlardı. Yani durumu olmayan bir kilo alabiliyordu. Şimdi o bir kilo hayal oldu.”

‘TEMEL İHTİYAÇLARIMIZA ZAM ÜSTÜNE ZAM’

Kasabın kapısından giren yurttaşlar ise yeni zamları tepkiyle karşıladı. Sohbet ettiğimiz müşteriler, fiyatların çok yüksek olduğunu; buzluğa artık tavuğun bile zor girdiğini belirtti. İsmini vermek istemeyen bir kişi, “Yağ, un, et, meyve-sebze… Tüm temel mutfak ihtiyaçlarımıza zam üstüne zam geldi. Şimdi de bu son zamla sarsıldık. Yani bilmiyorum. Ben şimdi 200-300 gram kıyma alayım diye gelmiştim. Onu da alıp gideceğim. Eskiden olsa poşet poşet çıkardım” şeklinde konuştu.

HABER: MERAL DANYILDIZ