Simit fiyatları ekmeği solladı. Yeni zamların yolda olduğuna ilişkin dedikodular yükselirken özellikle öğrenciler ve dar gelirli vatandaşlar fiyat artışlarını endişeyle izliyor.

İstanbul’da resmi tarife olmaksızın ekmeğe yapılan zamlardan sonra simitte de zam geldi. İstanbul un esnaf sanatlar odası’nın verdiği bilgiye göre, İstanbul’da 4 liradan satılan 100 gram simit, 5 liraya çıktı. Simit fiyatlarına gelen resmi zamla birlikte, İstanbul’da simit fiyatları bazı ilçelerde satılan ekmek fiyatlarını sollamış oldu.

Son iki yıl içinde toplam 7 kez zam gören simit artık el yakmaya başladı. Örneğin Konya’da simit, 2018 yılının başında 1 liradan satışa sunuluyordu. 2018 yılının mart ayında simide zam yapılma kararı alındı ve simidin fiyatı 1 liradan, 1 lira 25 kuruşa yükseltildi. 2018 yılının Eylül ayında ise 1 lira 25 kuruştan satılan simit 1 lira 50 kuruşa yükseldi. 2020 yılının Ekim ayında simit fiyatı 1 lira 50 kuruştan 1 lira 75 kuruşa çıkarılmıştı. Daha sonra simit fiyatları sırasıyla 2 lira, 2 buçuk lira ve son olarak da aralık ayında gelen zamla 3 lira olmuştu.

Simit fiyatları 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren tanesi 5 TL’den satılmaya başlandı. Bunu göre, daha önce 4 liradan satılan 100 gramlık simit, çatal, açma ve kek yüzde 25 artışla 5 liraya yükseldi. Konuyla ilgili fiyat tarifesi İstanbul UN-İŞ Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği imzasıyla tüm simitçi esnafına gönderildi.

Bugün ise başta un ve susam ve enerji olmak üzere girdi fiyatlarındaki artışlar nedeniyle simit fiyatlarının da zamlanacağına yönelik söylentiler artmış durumda. Fırıncıların en az 7 lira olmasını istediği simitin zam yolculuğu sürerken durumdan en fazla öğrenciler ve dar gelirli vatandaşlar rahatsız.

Haber: Selçuk Hot