Kadın Emeği Pazarı, İstanbul Gönüllüleri kapsamında 12-29 Aralık tarihleri arasında Beşiktaş İskele Meydanı’nda gerçekleştiriliyor.


Kendi el emekleri ile hazırlamış oldukları ürünleri yapan kadınlar, “Kadın Emeği Projesi” kapsamında satışlarını sürdürüyorlar. Kadın Emeği Projesi, kadın girişimciliğin gelişmesini ve kadınların ekonomi içinde aktif rol almalarını sağlamayı amaçlıyor. Pazarda aynı zamanda konser ve çocuk etkinlikleri gibi faaliyetler de bulunuyor.

Küçük işletme sahipleri, hobi amaçlı yapılan meslekler ya da kendi mesleğini icra edenler gibi her meslek grubundan kadınların el emeği ürünlerinin satıldığı pazarda aynı zamanda gencinden yaşlısına kadınlar stantlarını kuruyorlar. Bunun yanı sıra pazarda satmış oldukları ürünler, internet üzerinden yapmış oldukları satışlara göre çok daha uygun fiyatları taşıyor.

Pandemi dolayısıyla bir süre ertelenen pazarda stantlar; rengarenk el yapımı takılar, çantalar, örgüler, seramikler müşterilerini karşılıyor. Bu ürünleri yaparak meslek hayatını sürdürenlerin yanında öğretmenlik gibi farklı bir mesleği olan ancak hobi amaçlı bu ürünleri yapan kadınlar da pazarda ürünlerini satıyor.

Pazarda stant kuran İç mimarlık öğrencisi Ece Öztürk, yapmış olduğu çizimleri ürünlerine yansıtıyor ve satışlarını gerçekleştiriyor. Yine pazarda karşılaştığımız Aslıhan Hanım ise elleriyle yapmış olduğu çantaları hayvanların tedavi masrafları için satıyor. Önceleri kedilerin bazı masraflarını karşılamak için bu işe başladığını şimdi ise amacını büyüterek hayvanlar yararına satışlar gerçekleştirdiğini söylüyor.

Stant sahipleri, Kadın Emeği Pazarı’nın kurulmasından oldukça mutlu olduklarını belirterek, “Bedenen yorulacağız ama burası ürünlerimizi tanıtmak için bir fırsat. Biz olumlu ve üretken olmaktan keyif alıyoruz. Sonuçta iyilik bulaşıcıdır” diyorlar. Ürünlerin satışı konusunda ise ekonominin yaratmış olduğu zorlukların hissedildiğinden bahsederek, stantlara gelen kişi sayısının az olduğunu düşündüklerini dile getiriyorlar.

Kadın Emeği Pazarı; Beşiktaş, Kadıköy, Kartal gibi farklı semtlerde ve belirli tarihlerde kurulmaya devam ediyor. Burada stant açmak isteyenler ise, İstanbul Gönüllüleri sitesinden başvuru yaparak etkinliğe katılabiliyor.

Kadın Emeği Pazarı’na, 29 Aralık tarihine kadar Beşiktaş İskele Meydanı’ndan ulaşabilirsiniz. 

Haber: Berfin Kahraman/ Ceren Kahya