Yeni Ekonomi Planı (YEP) kapsamında Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) zorunlu hale geleceği hakkında konuşan AEGON Emeklilik Hayat ve A.Ş’ de Müşteri Hizmetleri Müdürü Arzu Üstün, Türkiye şartlarında emekliliğin tek başına yeterli olmadığı için bu sisteme ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

 Bireysel Emeklilik sisteminin tamamlayıcı emeklilik sistemi olacağını dile getiren Üstün, “Vatandaşımızın temel olarak SGK’sı olduğu ve buna ek olarak BES sistemine dâhil olduğu için sağlık temini olmayacağı açıktır. BES sistemi SGK tarafından desteklenip tamamlanacaktır” diye konuştu. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin Macaristan’da zorunlu hale getirildiğinden ve sağlık sigortasının BES’e dâhil edilmediğinden bahseden Üstün, “Türkiye şartlarında emeklilik tek başına yeterli olmadığı için bu sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Amaç bu ihtiyaç BES ile desteklenerek vatandaşı rahatlamaktır. Ortalama olarak vatandaşın SGK’ dan aldığı maaşın %40’ı olacağı için en azından nefes aldıracağını düşünüyorum” dedi.

“BES Sistemi Kesinlikle Gerekli”

Devlet katkısının ne kadar olacağı ile ilgili soruya ise çalışanların %25 devlet katkısından yararlanacağını söyleyen Üstün, bunun yanında çalışan, cayma hakkını kullanmaması durumunda sisteme girişte bir defaya mahsus olarak 1000 TL tutarında ek devlet katkısı sağlanacağını sözlerine ekledi. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) için yaş sınırının nasıl belirlendiği ile ilgili konuşan Üstün, “Kişinin 18 yaşından büyük olması, 55 yaşına kadar 10 yıl aktif ödeme yapması gerekmektedir. Bence BES sisteminin kesinlikle olması gerekiyor. Doğru uygulandığında çok iyi sonuçlar elde edileceğini düşünüyorum. En azından emeklilik döneminde çalışmak yerine diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bizim emekli vatandaşlarımızın da hobilerine ve başka ilgi duydukları şeylere ağırlık verme imkânı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

HABER: Serhat ÜNLÜ/ Ege VARNA/ Mert ÜNLÜ