Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 2019’da Taksim’deki eski yerinde temeli atılan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) 2.5 yılda tamamlandı. Yenilenen AKM Cumhuriyetin 98’inci yaş gününde 29 Ekim’de hizmete açıldı. AKM vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

Türkiye’de Cumhuriyet Döneminin simge yapılarından olan eski AKM binası, 2008’den 2019’e kadar hizmete kapalıydı. Yeni ve daha modern bir merkezin yapılması amacıyla 2019’da yıkılan bina, 29 Ekim Cumhuriyet bayramında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleştirilen törenle kapılarını yeniden sanatseverlere açtı.

Sanat Yeniden, Kültür Yeniden, AKM Yeniden

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yenilenen AKM, 95 bin 600 metrekare kapalı alana sahip, 5 ayrı bloktan oluşuyor. Bina içerisinde 2 bin 400 kişilik opera salonu, 802 kişilik tiyatro salonu, kültür sokağı, iki katlı kütüphane, çocuk sanat merkezi, sinema ve sergi salonu, müzik platformu, kafeler, tasarım dükkânı ve restoranlar bulunuyor.

Ustalara Saygı Köşesi

“Ustalara Saygı” köşesinde, ünlü sanatçılarımız Ahmet Adnan Soygun, Alâeddin Yavaşça, Âşık Veysel, Neşet Ertaş, Leyla Gencer, Münir Nurettin Selçuk ve Şerif Muhittin Tarkan’a ait özel eşyalar sergileniyor. Köşede 2012 yılında kaybettiğimiz Neşet Ertaş’ın bağlaması sanatseverler tarafından yoğun ilgi görüyor.    

Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’a ait bağlama

Yapay Zekâ Piyanist

İlk kez 2019 yılında Daejeon Sanat Müzesi’ndeki “Görme Biçimleri”  sergisinde gösterilen bu enstalasyon da,  gerçek zamanlı görseller üreten kendine has yazlım NOS, Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde geliştirilen yapay zeka piyanist Virtuoso.Net tarafından otomatik piyanoda yeniden icra ediliyor ve performansa eşlik eden her bir görsel, ses frekanslarına duyarlı bir şekilde gerçek zamanlı eserler oluşturuluyor.

Ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği bölümlerden biri olan yapay zeka piyanist sanatın gelecek biçimleri açısından da ipuçları veriyor.

Yapay zeka piyanist

Deneyimli Alan

Ziyaretçilerin içinde geçebileceği, LED kulelerden oluşan ikili koridorda izleyiciler içinde bulundukları An’ı deneyimleyebiliyorlar. AKM’nin ikonik ön cephesine gönderme yapan görsellerin birbirleriyle uyumlu şekilde oluşturdukları mekânsal koreografi, insanların şimdi’yi bütünsel bir şekilde deneyimlemelerine olanak sağlıyor.

LED Kuleler Deneyim Alanı

Kütüphane

İstanbul AKM bünyesinde bir bilgi merkezi olarak kurgulanan ve müzik, sanat, mimarlık, tasarım gibi başlıklara odaklanan bir sanat kütüphanesi yer alıyor.

Toplam 1074m /tul kitap sergileme alanına sahip AKM Kütüphanesinin biri çalışma salonu olarak düzenlenmiş iki ara katı bulunuyor.

Dünya’nın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmete giren bina yerli yabancı tüm sanatseverleri buluşturmayı ve unutulmaz deneyimler yaşatmayı hedefliyor.

Haber: Meltem Akgenç – Ebru Akcan