Birleşmiş Milletler ve Tarım Bakanlığının son yayınladığı rapora göre, Türkiye’de yılda yaklaşık 26 milyon ton gıda israf oluyor. İsrafın çoğunu meyve ve sebzeler oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Uluslararası Gıda İsrafı ve Politikaları Uzmanı Camelia Bucatariu, Türkiye’de üretilen meyve ve sebzenin yüzde 53’ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf edildiğini söyledi.

Açıklanan son rakamlar Türkiye’de gıda israfının korkunç boyutlara ulaştığını gösteriyor. Özellikle meyve sebze fiyatlarında son dönemdeki artış hatırlandığında, gıda enflasyonundaki en önemli sebeplerden birinin israf olduğu da ortaya çıkıyor. Konuyla ilgili harekete geçen Tarım Bakanlığı gıda israfına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” temasıyla bir proje başlatma kararı aldı. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli proje tanıtımında gıda kaybı ve israfının üretim sürecinden tüketime kadar önem taşıdığını vurgulayarak, hem resmi kuruluşların hem de sivil toplumu israf konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin; 2020’de açıkladığı Türkiye Ulusal Gıda Kaybı ve İsrafının Önlenmesi, Azaltılması ve İzlenmesi Stratejisine vurgu yapan Pakdemirli stratejiye destek istedi.

Pakdemirli, Ticaret Bakanlığının yürüttüğü bir araştırmaya göre, Türkiye’de tüketicilerin yüzde 5,4’ünün kalan yemekleri çöpe attığı, satın alınan gıdanın yaklaşık yüzde 23’ünün ise tüketilmeden çöpe gittiğini belirterek “plansız ve fazla miktarda yapılan alışveriş gıdaların bozulmasına neden olmaktadır” dedi. Pakdemirli, araştırmaların; israf edilen gıdaların yüzde 42’sini meyve ve sebzelerin oluşturduğunu ikinci sırada ise yüzde 41 ile süt ve süt ürünleri geldiğini belirtti.

Bakan Pakdemirli, Türkiye’de yaşayan vatandaşların yanı sıra turistlerin de gıda israfının bir nedeni olduğunu ve her iki tüketici grubunun da konuya dair farkındalığının artırılması gerektiğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, gıda israfını önlemek için “Söz Veriyorum” kampanyası başlattıklarını belirterek, “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” projesi kapsamındaki kampanya ile bu konuda farkındalığın oluşturulması ve bu amaçla sosyal medya kullanımında dünya rekoru kırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Pakdemirli, dünya nüfusuna da değinerek 30 yıl içerisinde büyük bir nüfus patlaması beklediklerini, buna bağlı olarak da gıda üretiminde %60’lık bir artışın gerektiğini söyledi. Pakdemirli kayıp ve israfın azaltılmasında uluslararası kuruluşlara büyük görevler düştüğünü vurguladı.

Haber: Damla Dokumacı