Türkiye bugünlerde yeni bir göç ve mülteci dalgasıyla karşı karşıya. 2011’den beri kitlesel göç alan ülkemizde göçmen/mülteci meselesi gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

Türkiye’de kayıtlı geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı toplam 3 milyon710 bin 497 kişi olmuşken, Suriyelilerin bugün en çok İstanbul’da ikamet ettiği görülüyor. Küçükçekmece ilçesi ise, 50 bine yakın Suriyeli ile İstanbul’un en kalabalık göç merkezlerinden biri.

İstanbul'da yaşayan on binlerce "kayıtsız" göçmen sınır dışı ediliyor |  Independent Türkçe

Küçükçekmece Belediyesi tarafından Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAGU) iş birliği ile hazırlanan ‘’Küçükçekmece’de Yerel Halk ve Suriyeliler İhtiyaç Analizi ve Algı Araştırması’’ raporu Küçükçekmece halkının Suriyelilere olan bakışının yıllar içinde bir kabulleniş biçimini aldığını gözler önüne seriyor.

Örneğin Küçükçekmece halkına yöneltilen ‘’Sizce Küçükçekmece’de ne kadar Suriyeli vardır?’’ sorusuna verilen gerçek sayının oldukça altındaki cevaplar Suriyelilerin uyum süreçlerini hızlı atlattıklarını gösteriyor.

Hazırlanan raporda yerel halktan alınan cevaplar; bütün endişeleri ve tereddütlerine rağmen Küçükçekmece halkının % 45,5’inin Suriyelileri zulümden kaçan insanlar olarak değerlendirirken % 52,1’inin de Suriyelilere yardımda bulunduğunu ifade ediyor.

Diğer taraftan ankete katılanlara göre Küçükçekmece halkının Suriyeliler ile az iletişim kurmalarının en büyük sebebi dil problemi.

Ayrıca anket katılımcıları Suriyelilerle hiçbir büyük problem yaşamadıklarını belirtirken, aksi yöndeki spekülasyonları da çürütüyor.

Suriyeli komşusu olmayanlara yöneltilen “ister miydiniz?” sorusuna gelen cevaplar arasında ‘’istemem’’ diyenlerin % 40 ama “fark etmez” ya da “isterim” diyenlerin toplamının % 58 olması, Küçükçekmece halkının Suriyelilere karşı kabullenme durumunu yansıtıyor.

Uzmanlar toplumdaki bu kabulleniş eğiliminin gün geçtikçe artacağını düşünüyorlar.

Haber: Dilan Yalçın