Özel Bahçelievler Medikal Park Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı. Dr. Halil Olgun Peker, bel ağrıları ve tedavileri hakkında bilgi verdi. Bel ağrılarının günlük yaşamı kısıtlayan en önemli faktörlerden biri olduğunu belirten Dr. Peker, tedavi için kabaca 3 farklı yöntemin olduğunu söyledi.

Tüm dünyada nüfusun yaklaşık %80’inin yaşamlarının herhangi bir döneminde en az bir kez bel ağrısı atağı geçirdikleri biliniyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Halil Olgun Peker, Bel fıtığı başta olmak üzere bel hastalıklarında fizik tedavi, ameliyat ve ilaçla tedavi olmak üzere 3 farklı yöntem kullandıklarını dile getirdi.

Dr. Peker, en sık görülen hastalıklardan biri olan bel fıtığının hayat kalitesini son derece olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu ve bireylerin bu hastalık konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Esas olanın hastalığa yakalanmamak olduğunu belirten Dr. Peker, “belin en büyük düşmanı fazla kilodur” dedi. Kilo omurgaya düşen normal yükü aştığında aşınmaları beraberinde getirdiğini söyleyen Dr. Peker böylece fıtık için uygun ortamın oluştuğunu belirtti. Beslenme alışkanlıklarının hastalığın gelişmesinde önemli bir rolü olduğunu söyleyen Dr. Peker Karbonhidarattan zengin beslenme biçimlerinin her hastalığa davetiye çıkardığını, proteince zengin ve yeterli vitamin barındıran besinlerin tercih edilmesinin gerektiğini vurguladı.

Spor ve egzersiz yapmanın faydalarına da değinen Peker, omurilik çevresindeki kasların güçlendirilmesi sonucu bel hastalıklarına yakalanma olasılığını düşürdüğünü söyledi. Dr. Peker yüzme sporunun önemine değinerek “düzenli yüzüldüğünde çok ciddi egzersiz yapmış olunur. Yüzme eyleminde hem belinizi hem, hem sırtınızı boynunuzu 3 bölgenin kasları çalıştırılır. Evde pratik plates topuyla egzersizler de vardır. Her gün en az 30-45 dk. yürüyüş yapılması gerekir.” dedi.

İlaçla Yapılan Tedaviler Geçicidir

Bilimdeki gelişmelerle her geçen gün yeni tedavi yöntemleri hayatımıza girmeye devam ediyor. Bel fıtığı tedavisindeki gelişmeler de hastalara farklı yöntemler sunuyor. İlaçla yapılan tedavinin ya yönelik olduğunu belirten  Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Halil Olgun Peker “İlaçla yapılan tedavilerin hepsi geçicidir, sadece ağrının hissedilmemesine odaklanmış bir tedavidir.” şeklinde konuştu.

Ameliyat Kadar Etkili Bir Tedavi Yoktur

Bel Fıtığı ameliyatı, sinirleri sıkıştırmış olan fıtığı oradan çıkartmak prensibine dayandığını belirten Dr. Peker ameliyattan sonra hastaların uyması gereken önemli kurallar olduğunu söyledi. Dr. Peker, Türkiye’de bu ameliyatı olup da gerekli kurallara uyan hasta sayısının %10 bile olmadığını bu yüzden de hastalığın nüks ettiğini belirtti.   

Fizik Tedavi Yöntemi

Dr. Halil Olgun Peker, fizik tedavi “bel ve omurilik etrafındaki kasları güçlendirmeye ve esnetmeye dayanan prensibine dayanır” dedi. Tedavinin uzmanlar tarafından yapıldığında iyi sonuçların ortaya çıktığını söyleyen Dr. Peker fizik tedavinin ardından da doktorun koyduğu kuralların önemine vurgu yaptı.

Epidural enjeksiyon kullanımı

Benim Pratiğim Şöyle

Teknolojik gelişmelerle birlikte yeni bazı tedavi yöntemlerinin ortaya çıktığını söyleyen Dr. Peker, kendisinin de Epidural Enjeksiyon yardımıyla yapılan tedavileri tercih ettiğini söyledi. Bu yöntemle belden iğne yardımıyla fıtığın olduğu bölgeye bir ilaç verilerek fıtıkta biraz küçülme sağlandığını, eğer hastada ciddi bir sinir hasarı oluşmadıysa egzersiz ve ilaç tedavisinin de aynı anda uygulanarak ciddi oranda iyileşme sağlandığını söyledi. Dr. Peker, hastalara uyarılarda bulunarak, bel konusunda sıkıntı yaşandığında geri dönülmez bir noktaya varmadan hekime başvurmalarını önerdi.

Haber: Meltem Akgenç