Yunanistan ve Türkiye’nin arasında bulunan Meriç nehrindeki isimsiz bir adacıkta 14 Temmuz’dan bu yana mahsur kalan 35 Suriye kökenli ve 3 Filistin kökenli kaçak, geçtiğimiz pazartesi günü Yunan ekipler tarafından kurtarıldı.

Uzun bir süre Türkiye ve Yunanistan tarafından kabul edilmeyen kaçaklardan 5 yaşındaki bir kız çocuğu dahil toplam 4 kişinin yaşamını kaybettiği ve 9 yaşındaki başka bir kız çocuğunun ise durumunun kritik olduğu iddia edildi. Kurtarma operasyonu 5 yaşındaki bir kız çocuğunun akrep sokması nedeniyle öldüğü haberinin yayılması sonrasında gerçekleştirildi.

14 Temmuz’da Türkiye üzerinden Yunanistan’a kaçak bir şekilde geçmeye çalışırken Yunan askeri tarafından botlarının batırılması sonucunda Meriç üzerinde bulunan küçük ve isimsiz bir kara parçasında sıkışıp kalan 38 kaçak göçmen için Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) başta olmak üzere çeşitli yardım kuruluşları mültecilerin kurtarılmasını istemişti.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarachi yaptığı açıklamada 38 Kaçak göçmenin kurtarıldığını, durumlarının iyi olduğunu ve mülteci grubunun içerisindeki bir hamile kadının ise hastaneye kaldırılarak kontrol altına alındığını söyledi. Associated Press’e konuşan bir Yunan polis memuru, kaçakların iddia ettiği gibi bir çocuk cesedini bulamadıklarını söyledi.

Karşılıklı Suçlamalar

Yunan basını, 9 kadın 7 çocuk ve 22 erkekten oluşan kaçak göçmen grubu hakkında yaptığı haberlerde Türkiye’nin göçmenleri Yunanistan’a ittirdiğini iddia eden ifadeler kullandı. Türk yetkililerin kaçak göçmenleri Yunan bölgesinde bulunan adacığa doğru ittiğini kaleme alan ve gerçekleşen olayın sebebinin bu olduğunu söyleyen Ekathimerini gazetesi Türk tarafını suçladı.

Türkiye tarafından Edirne Valiliği ise bir açıklamada bulunarak AFAD ve Hudut Birlikleri tarafından yaklaşık dört gün boyunca yapılan aramalarda herhangi bir göçmen grubuna rastlanmadığını söyledi.

Haber: Uğurşah İmir