17 Ağustos Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Resmi kayıtlara göre, 17 bin 480 kişinin hayatını kaybetti. ‘Büyük Marmara Depremi’ ne zaman olacak, ne kadar hasar yaratacak endişe konusu. Arama Kurtarma Derneği  (AKUT)  Genel Başkanı Recep Şalcı korkutucu açıklamalar da bulundu.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 23’ncü yıl dönümü nedeniyle açıklamada bulunan AKUT Genel Başkanı Recep Şalcı, deprem beklenen büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız açıklamalarını yaptı. Şalcı, 2003’ten önceki binaların riskli olduğunu belirtti.

2003’ten önce yapılan binaların depreme dayanıklılık testinin yapılması gerektiğini ve bu binalarda ona göre oturulmasının doğru olacağını ifade eden Şalcı, 2017 yılından sonra riski azaltmaya ve önlemeye yönelik bir politikaya yöneldiklerini ve bununla alakalı İl Risk Azaltma Planı (İRAP) yapılmaya başlandığını, bu planların, Türkiye’deki afetlerin boyutlarını, ölçülerini ve etkilerini azaltabilecek çalışmaları kapsadığını belirtiyor.

“Kentsel Dönüşümü Çok İyi Planlayıp Bir An Önce Başlamak Gerekiyor.”

Olası bir depreme hazır olmak için yapılması gereken ilk şeyin yapı stokunu yenilemek olduğunu aktaran Şalcı, “Depremden önce yapılması gerekenler planlanıyor. Biz, hep devletin yapması gerekenleri konuşuyoruz. Bireylerin de yapması gerekenleri de konuşmamız gerekiyor. Bizim bir depreme hazır olmamız için yapmamız gereken ilk şey yapı stoklarını yenilemek. Bu da kentsel dönüşümden geçiyor. Kentsel dönüşümü çok iyi planlayıp bir an önce başlamak gerekiyor. Bu süreçlerde zarar görmeyelim. Biz yıllarca deprem sırasında ne yapacağımıza odaklandık. Deprem sırasında ne yapacaklarımız çok sınırlı ama depremden önce yapacaklarımız çok net ve belirli. Hem yapı stoklarımızı yenilemek hem de depremden önce yaşadığımız binanın içerisindeki yapısal olmayan unsurlar dediğimiz hareket edebilen, devrilen eşyaların sabitlenmesi ve bunların bir deprem sırasında insanlara zarar vermemesini sağlamamız gerekiyor” dedi.

“Beklenen İstanbul Depremi Eğer Beklediğimiz Büyüklükte Olursa Hiçbir Zaman Hazır Olamayız.”

Şalcı, İstanbul’da bir afet olursa en büyük sıkıntılardan bir tanesinin ulaşım ve tahliye olacağını dile getirerek, “Beklenen İstanbul depremi eğer beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız” dedi. Şalcı, Dünya’nın en büyük şehirlerinden biri olan İstanbul’un önümüzdeki depreme tam hazırlıklı olabilmesi için 20 yıla ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Tahminler Korkutuyor

Türkiye bir deprem ülkesi, alınan önlemler ise bu risk için yetersiz kalıyor. Uzmanların açıklamalarına göre, Marmara’da minimum 7.2, maksimum 7.6 deprem bekleniyor. Depremden en fazla etkilenmesi beklenen bölgenin ise zemin yapısından dolayı Avrupa yakası olduğu söyleniyor. Olası bir depremde 1,2 milyon binanın zorlu bir sınav vereceği tahmin ediliyor.

Haber: Hilal Ecem Arı