Derinleşen ekonomik kriz pazar esnafını sarsıyor. Fiyatlardan müşteriler kadar onlar da şikâyetçi: “Biz de bu fiyatlara satmak istemeyiz ama mecburuz”

Ekonomik kriz pazarlarda da kendini yakından hissettiriyor. Artan girdi maliyetleri, nakliye ücreti, dolar kuru gibi nedenlerle artış gösteren fiyatlar hem satıcıyı hem müşteriyi derinden etkiliyor. Söz konusu kriz hem tezgâhlara hem pazar arabalarına yansıyor. Yurttaşların çoğu tezgâh tezgâh gezerek en ucuzunu ürünü bulmaya çalışırken, pazar arabaları dolmuyor.

“Siftah Bile Yapamadım

Pazarlardaki son durumu konuşmak üzere gittiğimiz Yeşilova Semt Pazarı’nda da durum aynı. Meyve-sebze satışı yapan Ahmet Kırcı, pazarın geçen senelere göre bu yıl çok daha boş olduğunu söylüyor. Bu nedenle çoğu zaman ürünlerin yarısının tezgâhta kaldığını dile getiren Kırcı, “Eskiden bu saatte yine az kişi olurdu ama en azından satış yapardık. Bu saate kadar daha siftah bile yapamadım. Akşama doğru ucuzladığı için millet gelmeye başlar ama bizim için yine yeterli değil. Borç ile borçlarımı kapatıyorum. Rahatlamam için anca bir ay boyunca çok iyi satış yapmam lazım” ifadelerini kullanıyor.

“Umutsuz Şekilde Bekliyorum”

Hanelerin vazgeçilmezi patates soğan satan ve ismini vermek istemeyen başka bir esnaf ise fiyatlardan yakınıyor. “Nasıl alsınlar ki zaten?” diye soran pazarcı şöyle konuşuyor: “Bak 8 TL’ye satıyorum. Ben ister miyim bu fiyata satmayı. Ama ne yapayım, zaten bana gelişi 7 TL. Bir lira kazanç için umutsuz bir şekilde bekliyorum.”

Muz satan başka bir pazarcı ise, “Ben de biliyorum mükemmel olmadığını, 9 TL etmediğini. Ama alıcı da bize kızmasın, biz de aynı durumdayız, biz de çarşı pazardan alışveriş yapıyoruz sonuçta” diyor.

Ürünler Değerlerini İkiye Katladı

Öte yandan İstanbul Yeşilova pazarında haftanın en pahalı ürünü 20 TL artış gösteren salatalık oldu. Pazarcı Ali Macun, ”Salatalık altın gibi değerlendi. Daha önce 7-12 TL arasındaydı, bu zam dengeleri bozdu.“ dedi.

İstanbul’daki Yeşilova semt pazarında bu haftanın zam şampiyonu 20 TL’lik fiyatıyla salatalık oldu. Salatalığın fiyatında 20 TL artış olurken, ürün alan vatandaşlar bu durumu sini ve şaşkınlıkla karşıladı. Salatalığın geçtiğimiz haftalarda 7-12 TL arasında satıldığını ancak üzerine 20 TL koyarak 30-35 TL’ye kadar çıktığını söyleyen Pazarcı Ali Macun, “Pazarda ürünlerin fiyatlarının durumu yüksek seyrediyor. Ekonomik sıkıntılar malum, üstüne yağış ve soğuk var. Ayrıca yakıt fiyatlarının yüksek olması pazar fiyatlarını da yükseltti. Biberin kilosu şu anda 30 TL, iki hafta önce ve diğer haftalarda 15 TL civarındaydı, yüzde 100’lük bir zam geldi. Normal salatalık 25-30 TL’ye satılıyor. Domates 6-7 TL’ye satılırken, şu anda 15 TL’ye satılıyor. Yani neredeyse hepsinde yüzde 100 oranında bir artış oldu. Salatalık yetişmiyor.

Vatandaşların fiyatları görünce şaşırdığını söyleyen Ali Macun, “Salatalık yetişmiyor, zaten salatalık yaz sebzesi olduğu için ekstra fiyat artışları da oluyor” dedi.

Pazar Müşterisi Ülkü Teyze: “Yetmeyecek!”

Pazara gelen insan yoğunluğunun geçen aylara nazaran düştüğü açık bir şekilde gözlemleniyor. Bunun sebebini pazarda alışveriş yapan Ülkü Teyzemize sorduk. Geçen ay ile bu ay alışveriş tutarını sorduğumuzda Ülkü Teyze;” Ocak ayında 100 lira ile geldiğim pazara 300 lira geldim ama yeter mi; yetmez; yetmeyecek de.” En çok zorlayan fiyatları sorduğumuzda ise Ülkü Teyze;” Bir kilo salatalık olmuş 30 TL yanında bir kilo da domates alsam olacak bana 55 TL. Bu sebzeler olmadan evde yemek pişmez. Fiyatlar böyle devam edecek olursa ocaklarda yemek pişmeyecek.” dedi.

Marketlerde de Fiyatlar Farksız

Zincir marketlerdeki fiyatların da pazarlardan pek farklı olmaması pazar yerlerine rağbeti düşürmüş gibi gözüküyor. Benzer fiyatları gören vatandaş pazar yerine marketten alışveriş yapıyor. Yaptığımız kısa bir araştırma sonucu zincir marketlerde ortalama domates fiyatının 23 TL iken pazarda 20TL civarında olduğunu, Elma ve Limonun markette 6,5 TL’ye satılırken pazarda 6 TL’ye satıldığını, muzun ise zincir marketlerde 13 TL etiket fiyatı olduğunu gördük. Diğer birçok üründeyse fiyatlar aynıydı.

HABER: MERAL DANYILDIZ – KAAN VARDAR – FAHRETTİN SEYFULLAHOĞULLARI – MERT ÜNLÜ – MEHMET TAŞTAN