İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen “Spor Haberciliği Üzerine I: Televizyonda Spor Yayıncılığı” başlıklı etkinlik Haber Programı Sunucusu Serkan Yetkin ve Teknik Direktör- Spor Yorumcusu Alp Pehlivan’ın katılımıyla Florya Halit Aydın Kampüsü’nde gerçekleştirildi.  

Televizyonda spor yayıncılığının nasıl yapıldığı üzerine önemli noktalara değinen Alp Pehlivan, “Spor haberciliği denildiğinde futbol, haberlerin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Televizyon kanallarının reyting endişesi yayıncıları futbola yönlendirdi. Benim gençlik yıllarımda TRT Spor ağırlıklı olarak ekranlarda olimpiyatları yer verirdi. Şu anda durum böyle değil yayıncılık çoğunlukla futbol üzerinden ilerliyor. Artık futbolun ağırlığını kırmak zor bana göre” diye konuştu.

“Spora Kazanma Odaklı Bakıyoruz”

Bu konu üzerine açıklamalar yapan Serkan Yetkin, “Bu durum her şeye kazanma odaklı bakmamızdan kaynaklanıyor. Mesela voleybol popüler oluyor ve kadın voleybol takımına işte bu diyorsun. Ama bir maç kaybetse sosyal medyada yazılanları görüyoruz. Mesela Mete Gazoz’u şampiyon olunca tanıyoruz” dedi. Böyle olma sebebinin ise kültürle alakalı olduğunu dile getiren Yetkin, “Futbol herkesin kolay oynayabileceği bir branş bence. Genelde oynadığını takip etmek daha kolaydır. Bu yüzden futbol daha ağırlıklı medyada.  Tamamen kazanma, skor odaklı bakıldığı için bunları yaşıyoruz. Yoksa diğer branşların da ilgi çekeceğini düşünüyorum” dedi.

“Sahadan Ekrana Gelmek Çok Avantajlı”

Sahadan gelip spor yorumcusu olmanın avantajlarına değinen Pehlivan, “İlk olarak sahadan gelmeyen spor yorumcusu olamaz algısını da kabul etmiyorum. Evet sahada olmak çok avantajlı çünkü sahadan gelince sporcunun ne yaşadığını hissedebiliyorsunuz. Ama işin zorlukları da bir o kadar çok. Örneğin bu işin mesaisi yok ve ekran önünde olmak çok fazla dikkat gerektiriyor” dedi.

Konuklar söyleşi sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı ve genç adaylara önerilerde bulundu.

Haber: Runahi ÖZAY