Tüm dünyada kullanımı azalan benzinli otomobiller, yerlerini elektrikli otomobillere bırakıyor. Ülkemizde de yapımına başlanan elektrikli otomobiller, piyasada henüz yerini almadığı halde büyük ilgi görüyor.

Dünya, otomotiv sektöründe büyük bir değişikliğe gidiyor. Elektrikli otomobiller çok kısa bir süre içinde benzinli otomobillerin yerini alacak gibi görünüyor. Petrol piyasasının dalgalanması ve rezervlerin azalması, artan benzinli araçlar sebebiyle çevreye verilen zarar da insanları oldukça rahatsız etmekte. Buna karşılık elektrikli araçların çevreci ve daha hesaplı olması insanları elektrikli araçlara yönlendirmekte. 

HEM ELEKTRİKLİ HEM YERLİ

Ülkemizde de elektrikli yerli otomobile ilgi büyüyor. Henüz piyasaya çıkmadığı halde insanlar yerli elektrikli otomobile büyük ilgi göstermekte. Tasarımı 2019 yılında tamamlanan elektrikli yerli otomobilin yapımını TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş) üstlenmekte. Şirketin CEO’su Gürcan Karakaş, otomobilin 2022 yılında satışa çıkacağını açıkladı. Sosyal medya hesabından basına yansıyan fiyatlarla ilgili de bir açıklamada bulunan TOGG, “Türkiye’nin Otomobili’nin fiyatlarını kim açıkladı bilmiyoruz ama biz açıklamadık. Üstelik 2022’den önce de açıklamamız mümkün değil.  Lütfen bu türden haberlere itibar etmeyiniz. Heyecan yaratacak gelişmeler ve daha fazlası için bizi takip etmeye devam ediniz” paylaşımında bulundu.

KLASİK DAĞITIM RAFA KALKIYOR

Otomotiv sektörü yalnızca otomobillerin üretimiyle değil, dağıtımıyla da değişiyor. Klasik dağıtım yerini servis ağlarına bırakıyor. Bu değişimin öncülerinden olan “TESLA” firması kendi ağını kurarak müşterisiyle doğrudan iletişim kurmakta. Bu değişime ayak uyduran diğer bir firma ise Alman bisiklet firması “CANYON”, Almanya’daki fabrikasında üretilen bisikletleri dünya çapına teslim ederek klasik dağıtım kullanmıyor.

TOGG da bayilik sisteminde farklılıklar olacağına dikkat çekti. Karakaş, “Değişen sektöre uygun bir bayi yapısı kurmayı hedefliyoruz” dedi. Yerli otomobilin servis ağının nasıl kurulacağı hakkında henüz net bir bilgi bulunmamakta.

HABER: Serhat ÜNLÜ – Ege VARNA – Mert ÜNLÜ