Dünyanın birçok yerinde enerji santralleri olduğunu biliyoruz. Sayısı 400’ü aşan bu santrallerin atıklarını saklamak için kalıcı bir yer henüz bulunmuyor. Bugüne kadar nükleer atıklar, çeşitli tanklarda depolandı fakat artık uzmanların bu atıklar için yeni planları var.

Bilim insanlarının planlarına göre artık nükleer atıklar 2024 yılından itibaren Finlandiya’nın Eurajoki köyüne kurulacak nükleer atık mezarlarında saklanacak. Kurulacak olan bu yer altı atık mezarlarının ismi ise “derin çukur” anlamına gelen Onkalo olacak. 

Nükleer atıklar  bakır fıçılara yerleştirilerek Onkalo’ya taşınacak. Bu fıçıların, nükleer mezarda 100 bin yıl kadar kalması planlanıyor. Atıklar, günümüzde birçok uzman tarafından endişe ile takip edilen bir konuyken Finli yetkililer, bölgeyi bilerek seçtiklerini ve tüm önlemleri aldıklarını belirtiyor. Eurajoki köyünün derinliklerinde seçilmesinin nedeni ise kırsal ve insan yaşamından uzak olması. Her şey planlandığı gibi giderse 2024 yılında Finlandiya bu fikri hayata geçiren ilk ülke olacak.

HABER: MERVE AĞIRBAŞ