Tüm dünyayı ekonomik olarak ilgilendiren Fed (ABD Merkez Bankası) toplantısı 14-15 Aralık 2021’de yapılacak. Özellikle son günlerde yaşanan döviz hareketliliğiyle beraber Fed başkanı Jerome Powell’ın açıklayacağı faiz kararı, Perşembe günü açıklanacak TCMB faiz kararını yakından ilgilendiriyor.

Son toplantıdan sonra yapılan açıklamada Fed politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakmıştı. Fed’in temmuzdan sonra faiz arttırımına gidebileceğini düşünen analistler, aralık ayında Jerome Powell’ın varlık alımı azaltımı hızının artılmasının değerlendirileceğini belirtmişti.

Altın Düşüşte Dolar Ateşli

Fed’in açıklayacağı faiz kararı öncesinde de altın fiyatlarında da düşüş görülüyor. Ons altın 1771 dolar seviyesinde bulunurken 1766 dolar seviyesine kadar geriledi. Gram altın da 819.8 liradan 817.57 liraya geriledi.

Dolar kuru ise gün içinde 14,80’in üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Şu dakikalarda Dolar kuru 14,76’ya kadar gerilerken, Euro da 16,63 sevisende.

Kripto yatırımcıları, tahvil alım programıyla ilgili nasıl bir yol haritası planladığını öğrenmek için Fed kararını beklemeye geçti. Mumbai merkezli broker Anand Rathi Shares’in emtia analisti Jigar Trivedi, “Genel olarak, piyasa 15 Aralık’taki Fed sonucunu bekle-ve-izle modunda.” dedi. BTC trader’ları 44.500 dolar-46.500 alım emirleri verirken, Bitcoin 48.000 dolar üzerinde işlem görüyor.

TSİ 22.30’da tüm gözler Jerome Powell’da olacak. Powell tarafından verilecek mesajlar sonucunda piyasalardaki hareketlerin daha da artması bekleniyor.

Haber: Egemen Çidar