Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK’nın yayınladığı veriler, vatandaşların bankalara olan borcunda önemli bir artışı gösteriyor. Ocak 2021’den bu yana vatandaşların toplam borçları yaklaşık %17 oranında yükseldi.

BDDK’nın haftalık olarak açıkladığı verilere göre vatandaşların bankalara olan borcu ciddi bir artış gösterdi. Kullanılan kredi kartları ve tüketici kredilerinin toplamı bu yılın başında 818 milyar 386 milyon TL seviyesindeyken Aralık ayı itibariyle 959 milyar 792 milyon TL’ye yükselmiş gözüküyor.

https://www.bddk.org.tr/BultenHaftalik/tr sayfasından alınmıştır

Yine aynı verilere göre 5 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasındaki yaklaşık bir aylık dönemde kullanılan tüketici kredileri 15 milyar 163 milyon TL artarak 760 milyar 512 milyon TL’ye ulaştı.

BDDK yayınlarında konut, taşıt ve ihtiyaç kredileri olarak 3 kalem halinde sıralanan verilere göre kullanılan konut kredileri 286 milyar 636 milyon TL’den 292 milyar 910 milyona yükselerek yaklaşık %2 artış gösterdi. İhtiyaç kredileri ise hemen hemen aynı oranda bir artışla 444 milyar 629 milyon TL’den 453 milyar 945 milyon TL’ye ulaştı. Söz konusu üç kalem içinde 5 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında bir tek taşıt kredileri %3’lük bir düşüşle 13 milyar 656 milyon TL’ye geriledi.   

Aynı dönemde bireysel kredi kartı kullanımı da 188 milyar 952 milyon TL’den 199 milyar 280 milyon TL’ye yükseldi. Kredi kartı kullanımında görülen %5’in üzerindeki artış vatandaşların nakit sıkıntısı içerisinde olduğu yorumlarını beraberinde getirdi.

Vatandaşların bankalara olan borçlarının artmasını değerlendiren İktisatçı Dr. Sabri Öncü, bunun beklenen bir tepki olduğunu vurgulayarak “Yüksek enflasyon beklentisi alımların erkene çekilmesine neden oluyor” dedi. Öncü, vatandaşın “nasılsa paranın değeri daha da düşecek” diye düşünüp, korkmadan borçlanarak alım yaptığını, bu davranışıyla bugün ekonomik büyümeye etki etmesine karşın bu sürecin bir sonu olduğunu vurguladı. Bu tür bir büyümenin enflasyonist etkileri körüklediğini söyleyen Dr. Öncü bir sonraki çeyrekte ekonomide bir daralma yaşanacağı konusunda uyarılarda bulundu.