İklim adaleti konusuna dikkat çekmek amacıyla Müze Gazhane’de açılan “İklim Müzesi” İstanbullular ile buluşuyor.

Müzenin yanında on figürden oluşan sergi, “İklim Adaleti Sosyal Adalettir” ismini taşıyor. Figürler, iklim krizinden doğrudan ve olumsuz etkilenen karakterleri temsilen bulunuyor. Üstlerinde aşırı yağışlar sonucu sel felaketleri, projeler sebebiyle kesilen ağaçlar, hava olaylarından dolayı göç eden insanların yaşadıkları sıkıntılar gibi olumsuzluklar aktarılıyor. İklim Müzesi, iklimsel değişikliğin tarihsel sürecine, iklim değşilikliğinin yaratmış olduğu sıcaklıklardaki artışa odaklanıyor ve neden olduğu felaketlerin sonuçlarını gözler önüne seriyor.

Müze, dünyanın yaşamış olduğu iklim değişikliğinin insan kaynaklı olduğunu ve bunu değiştirmemizin bizim elimizde olduğunu vurguluyor. İklim değişikliğini durdurmanın yolları için ise fosil yakıtların kullanımının sonlandırılması gerektiğini, ormanların ve yeşil alamların korunmasının önemi üzerine duruyor.

İklimin ne olduğu ve nasıl değiştiği gibi temel bilgilerin verilmesiyle başlayan müzede; su döngüsü, yeryüzünün enerji dengesi, yeryüzünün katmanları gibi sistemleri de görseller ve şemalar aracılığıyla gösteriliyor.

İklim ve hava durumu arasındaki farka dikkat çekilen alanda bulunan haritada bölgeler ve ülkelerde görülen iklimler renklerine ayrılarak gösteriliyor.

İklimlerin verileri üzerine de bilgiler verilen müzede, sıcaklıkların ve karbondioksitin uzun zamandır ölçüldüğünün ancak çok daha eski zamanlardaki veriler için buzullar gibi yerlerden yararlanıldığı aktarılıyor. Sıcaklık ölçümünün ise termometre veya yerdeki istasyonlar aracılığıyla yapıldığı ayrıca söylenilebilir.

Geçmişte yaşanmış olan büyük iklim değişikliklerinin nedenlerinin ve bunların sonuçlarının uzun bir yazıyla aktarıldığı alanda, yaşanan değişikliklerin doğal ve insan kaynaklı nedenlerin arasındaki farkı da gösteriyor.

Müzenin üst katında ise, dünyada yaşanmış olan bazı felaketlerin fotoğrafları bulunuyor. Avusturalya ve Kaliforniya yangınları, Kenya kuraklığı, Giresun seli gibi felaketlerin fotoğrafları da iklim değişikliğinin yaratmış olduğu sonuçlar olarak gösteriliyor.

Gelecek kuşaklar ve dünyadaki tüm canlılar için yaşanılabilir bir dünya bırakmak adına hazırlanan ve iklim krizini tanımayı önemsemeye dikkat çekmek isteyen “İklim Müzesi” Gazhane İstanbul’da ziyaretçilerini bekliyor.

HABER: Berfin Kahraman/ Ceren Kahya/ Zehra Semerci