(İAHA)-Uzun süre Türkiye gündemini meşgul eden müsilaj sorunu İstanbulluları balık yerken endişeye sevk ediyor. Peki bu müsilaj sorunu insanların endişesini doğrulayacak nitelikte mi? Bu sorun balıkçıları ne kadar etkilemekte? Muhabirlerimiz Sefaköy’de balıkçılık yapan Volkan Artan’la sorun hakkında konuştu.

Asya Balık sahibi Artan, “Müsilaj sorununun balıkların sağlığını ve balıkçılık mesleğini etkilediği yönündeki haberlere itibar etmiyorum.” diyerek müsilaj haberleriyle ilgili düşüncelerini dile getirdi. Müsilajın Marmara denizinde önceden de var olduğunu vurgulayan Artan, “Müsilaj sorunu zaten Türkiye’de 35-40 seneden beri var, sadece havaların çok fazla ısınmasından dolayı dipte olan müsilaj gün yüzüne çıktı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlendi.” dedi. Müsilajın balıklar üzerindeki etkisine de değinen Artan, müsilajın balıklara herhangi bir zararı olmadığını belirtti. Artan, balıkçıların şu anda kıyıdan belli bir mesafeye kadar balık avlamadığını ancak daha açıkta balık avlamanın serbest bırakıldığını sözlerine ekledi.

Kıyılarda yaşayan balıkların diğer balık çeşitlerine oranla daha çok etkilendiğini söyleyen Artan özellikle Kefal ve midye tüketilmesinin sakıncalı olduğunu söyledi. Bilindiği gibi Kefal ve midye türleri daha çok Marmara denizine dökülen dere ağızlarında ve sığ bölgelerde bulunmakta ve müsilaj sorunundan en çok etkilenen türler olarak öne çıkmakta. Asya Balık İşletmesi sahibi Volkan Artan, balıkçıların şu andaki müsilaj sorunundan ziyade Kanal İstanbul Projesi nedeniyle ortaya çıkması muhtemel kirlilik sorunundan endişelendiklerini belirterek, kendilerine bu konuyla ilgili tatmin edici bilgiler verilmediğinden yakındı. Artan, Marmara Denizinin alarm verdiğini vurgulayarak yetkilileri göreve çağırdı.

Haber: Betül Kirez – İrem Bora – Şeref Alperen Koç